SP ČR oslavil 24 let organizování podnikatelských misí

D4S 4286u

Svaz průmyslu a dopravy ČR uvítal na slavnostním setkání více než 130 českých firem, účastníků zahraničních podnikatelských misí, a české vrcholné politiky. Připomenul si úspěchy a význam českého exportu i důležitost jeho podpory. Svaz se jí věnuje aktivně a již 24 let pořádá podnikatelské mise, které zajistily cestu českým podnikům do téměř sto zemí světa, včetně vzdálených a vysoce konkurenčních trhů mimo EU.

„Podnikatelské mise do zahraničí patří mezi naše stěžejní aktivity. Jsme velmi rádi, že je chválí a hojně využívají naši exportéři,“ uvedl hlavní hostitel setkání, prezident SP ČR Jaroslav Hanák, a upozornil, že téměř polovina firem vyjela se Svazem do světa opakovaně.

C29HYKwWEAEXVMm.jpg large
Za téměř čtvrtstoletí vypravil SP ČR přes 150 podnikatelských delegací provázejících ústavní činitele. Jen v loňském roce se třinácti doprovodných podnikatelských misí zúčastnilo přes tři sta exportérů. Směřovali do USA, Kazachstánu, Indie, Egypta, Izraele, ale i do Myanmaru, Ománu, Kyrgystánu či Turkmenistánu. Delegace cestovaly také do evropských zemí: Německa, Rakouska, Portugalska a Švédska. Početně největší podnikatelská mise zavítala do Íránu, zúčastnilo se jí šest desítek firem. Podařilo se zde například podepsat kontrakt na dodání 250 traktorů společnosti Zetor Tractors pro íránský Tondak Tiz.

„Exportéři mají enormní zájem o doprovodné podnikatelské mise do vzdálených i evropských destinací. Věřím proto, že stejně jako v předchozích letech se jich dočkáme i letos bez ohledu na předvolební zaneprázdněnost politiků,“ uvedl Hanák. SP ČR již nyní připravuje doprovodné cesty do Kanady a na Kubu, v polovině ledna již odletěla delegace podnikatelů do Ázerbájdžánu.

SP ČR oceňuje ústavní činitele, kteří mise vedou. Příznivě hodnotí spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvem zahraničních věcí ČR, agenturou CzechTrade a zastupitelskými úřady ČR v zahraničí. „Bez těchto partnerů bychom při pořádání misí nebyli tak úspěšní. Naším společným zájmem je posunout roční objem exportu za čtyřbilionovou hranici,“ dodal Hanák.

Účast na dnešní slavnostní akci přislíbili předseda Senátu Milan Štěch, předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, zástupci ČEB a EGAP, agentury CzechTrade a řada vysokých státních úředníků. Spolu s výše zmíněnými ústavními činiteli v posledních letech podnikatelské delegace doprovázely prezidenta republiky Miloše Zemana, předsedu Poslanecké sněmovny ČR Jana Hamáčka a 1. místopředseduvlády Pavla Bělobrádka.

Dnešní slavnostní setkání exportérů podpořily Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), Česká exportní banka (ČEB), agentura CzechTrade a společnost Kühne+Nagel.

Tisková zpráva ke stažení zde.


Foto: Úřad vlády ČR, SP ČR

2017 01 24 partneri

Setkání s účastníky misí 2017

14 fotografií Vstupte
Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět