Vyjádření SP ČR k zastavení dodávek plynu z Ruska

Tisková zpráva

Zastavení dodávek ruského plynu do České republiky považuje Svaz průmyslu a dopravy ČR za nepřípustné a požaduje urychlené a velmi důrazné řešení. Hlavně se musí snažit vláda o vytvoření stabilních strategických ekonomických vztahů s Ruskou federací a o jejich zabezpečení.
V době předsednictví má dokonce s mandátem Evropské unie větší kompetenci tyto vztahy rozvíjet a odstraňovat bariéry ve vztazích EU - Rusko. I přes určitou diverzifikaci zůstane Rusko pro EU jak hlavním dodavatelem energií a surovin , tak významným odběratelem. V tomto případě jde o rychlé vyřešení obchodního sporu mezi tranzitní Ukrajinou a ruským Gazpromem a zajištění spolehlivých cest a forem pro dodávky plynu z Ruska.

Situace postupně ohrožuje i tuzemské podniky, a to zejména v souvislosti s aktuálním počasím, kdy stoupá spotřeba plynu. „Pokud se situace nezmění, dopady na podnikovou sféru mohou být velmi výrazné. Při regulačním stupni číslo 2 by musela být zastavena výroba ve sklářství. Hrozba omezení dodávek plynu se však týká i dalších energeticky náročných výrob, tedy papíren, některých hutí, železáren, stavebních firem, ale i plynem vytápěných velkoskladů. Problémy by nastaly v oborech jako je strojírenství,“ uvádí Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zatím zástupci tuzemských firem vylučují katastrofický scénář, kdy by došlo k omezení či dokonce k zastavení výroby. Zejména sklářské firmy nepřipouštějí tuto variantu, byť již mají připraveny krizové scénáře. „Nepředpokládáme, že by nastal regulační stupeň číslo 2, kdy by došlo k zastavení výroby,“ uvádí Štěpán Popovič, generální ředitel a předseda představenstva společnosti AGC Flat Glass Czech a.s., která je členem Asociace sklářského a keramického průmyslu. Tato asociace je součástí Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zástupci členských firem SP ČR se nedomnívají, že by muselo dojít až k přerušení výroby. Jejich názory shrnuje expert Svazu Oldřich Körner: „Česká republika má významné a relativně velké rezervy na zhruba čtyřicet dnů a využívá ještě náhradní dodávky z Norska. Také se uvažuje o dodávkách prostřednictvím plynovodu Jamal, který nevede přes Ukrajinu, nýbrž prochází Polskem do Německa. Nepochybně má ruský Gazprom na dodávkách stejný zájem jako naše podniky, takže doufáme, že se řešení najde v nejbližších dnech“.

 „Nepřímou hrozbou je možná panika na trhu energií, která vede k růstu jejich cen. Už nyní ropa v důsledku konfliktu na Středním východě, zimního počasí a nedostatku plynu prorazila opět 50 dolarovou hranici za barel,“ říká Oldřich Körner.

kategorie Tiskové zprávy
zpět