PROJEV JAROSLAVA HANÁKA NA SNĚMU SP ČR

  Ve svém úvodním vystoupení na vrcholném debatním fóru byznysu s vládou prezident Svazu vyzval její členy k řadě kroků.    .

 

Projev Jaroslava Hanáka,

prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR na jeho Sněmu

u příležitosti zahájení 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně

 

Pane předsedo vlády,

páni členové vlády,

poslanci, europoslanci, akademici, vzácní hosté,

ale především vy, reprezentanti, kapitáni českého průmyslu, kteří dokázali zvládnout těžké období let 2008 a 2009. V hodnocení Konfederace evropského podnikání - BUSINESSEUROPE pouze ekonomiky čtyř zemí překonaly dobře krizi, a to Dánsko, Německo, Rakousko a Česká republika. Za to patří poděkování vám, špičkám českého byznysu.

Stejně zvládáte situaci v letošním roce, byť tři čtvrtletí po sobě nepřicházejí dobré zprávy. Vaše firmy prokazují však odolnost. Vás politiky, úředníky a akademiky žádám, projděte si jednotlivé pavilony letošního 54. Mezinárodního strojírenského veletrhu, nahlédněte do stánků a zjistíte, že český průmysl žije a nehledě na veškeré problémy je úspěšný a světově konkurenceschopný.

Český průmysl tvoří přes třicet procent HDP, zaměstnává více jak 1,4 milionů pracovníků a je rozhodujícím exportérem. Je tedy rozhodujícím faktorem stability české ekonomiky a jejího růstu.

Dříve než vystoupí moji vzdělaní a úspěšní kolegové, chci zmínit některé bolesti našeho průmyslu. Na většinu z nich jsme poukazovali vloni, předloni, před deseti, patnácti lety. V řadě věcí se nic nezměnilo. Příliš se nezlepšilo podnikatelské prostředí, máme složitou neprovázanou a bohužel, a říkám to nahlas, korupcí prolezlou byrokracii. Stále postrádáme dobře fungující a levnou státní a veřejnou správu, které by měla sloužit nám občanům. Nešťastnou je záležitost systému vzdělanosti, především technické.

Na druhé straně, pane předsedo vlády, Svaz průmyslu a dopravy ČR nezpochybňuje situaci v České republice. Není to žádná spálená země. Naopak, v ratingu se zlepšujeme a jsme hodnoceni pozitivně. Podporujeme stabilizaci veřejných financí a v zadluženosti jsme na tom lépe, než řada evropských zemí. Nehledě na půl milionu lidí bez práce tu nemáme extrémní míru nezaměstnaností, jsme trvale na pátém, šestém místě v Evropě. Zástupci levice, socialistů, komunistů, ale také odborářů, neradi slyší, že v parametrech chudoby jsme v Evropě na tom nejlépe již několik let po sobě. Zas tak špatně se nám v této zemi nežije. Hodnoťme čísla pravdivě a říkejme je pravdivě.

 

Propad konkurenceschopnosti

V některých oblastech jsme na tom však přece jen špatně. Dovolte mi uvést několik čísel a srovnání, která by měla probudit všechny politiky i občany. Zpracovali jsme strategii konkurenceschopnosti jako základní strategické dokument, který nám měl pomoci dostat zemi na dvacáté místo v konkurenceschopnosti ve světě. Dámy a pánové, hodně dlouho nebudeme dvacátí, protože za posledních pět jsme ve světě z 31. místa spadli na 39. místo. A je tu riziko, že za další roky můžeme být až v páté desítce. A nyní prosím některá čísla. Světových obchodním fórem bylo hodnoceno 144 zemí a některé údaje jsou zdrcující. Důvěra v politiku v České republice poklesla za uplynulých pět let ze 117. na 139. místo, efektivita soudnictví z 86. na 115. příčku, zpronevěra veřejných peněz z 98. na 127. místo a rozsah a efektivita daní z 61. na 105. místo. To není pane předsedo vlády dobrá zpráva. Samozřejmě je to historický vývoj pěti let, ale radost z toho nemůžete mít ani Vy, ani my.

Pak jsou zde tři čísla týkající se českého systému vzdělání. Jsem rád, že je přítomen nový pan ministr školství a věřím, že na řadě věcí budeme spolupracovat a rychle všichni zabereme. Kvalita vzdělávacího systému doznala poklesu ve světovém srovnání z 26. na 59. místo. Dámy a pánové, výuka matematiky a přírodních věd se v kvalitě propadla z 8. na 78. místo. Národ Komenského se měl stydět. A to kapitáni průmyslu jako je Zbyněk Frolík a další dávají osobní peníze do projektu probuzení matematické vzdělanosti.

Kvalita výuky managementu se snížila z 34. na 95. místo. To jsou ty některé soukromé školy, to studování pro studování, abych měl diplom, abych byl bakalář, magistr a vidíte pak výsledek. To jsou neradostná čísla. Je potřeba se nad nimi zamyslet a začít dělat změnu.

Tato děsivá čísla znervózňují český byznys a každý hledá nějaké řešení. Za poslední dobu už máme 12 350 firem, které odešli do daňových rájů z těch našich celkových 366 tisíc. Proč odešly do daňových rájů je dáno uvedenými příklady. Druhá věc jsou nižší daně.

Co s tím? Pane předsedo vlády, je nezbytné zásadně oprášit strategii konkurenceschopnosti této země. Věřím, že Vám leží na stole, ale ministři jí mají hluboko v šuplatech. Zvedněme ji, stačí ve čtyřech položkách. Zaberme a opravdu jí implementujme. První jsou tři „i“, to znamená instituce, inovace a infrastruktura. To čtvrté, pane ministře školství, je vzdělanost, celý komplex vzdělanosti.

 

Nekvalitní instituce

Instituce, což vyplývá z porovnání a našich zkušeností, věřte mi, jsou největším balvanem ekonomiky České republiky. Je to koule na noze zlepšení naší konkurenceschopnosti. Nutné jsou proto systémové změny, potřeba jsou razantní opatření jak donutit úředníky, aby sloužili občanům a podnikatelům této země, nikoliv aby jen chodili do práce. Věda, výzkum, inovace. Je tam málo nebo hodně peněz? Vidím, pana profesora Jiřího Drahoše a možná oproti němu si myslím, že zas tak málo peněz není. Jen s nimi musíme umět hospodařit.

Nezpochybňuji ani vteřiny základní výzkum a jeho důležitost a génie tohoto národa jako byl profesor Miroslav Holík, který už bohužel mezi námi není. Ani vteřinu nezpochybňuji to, co se udělalo v oblasti medicíny, kybernetiky, nanotechnologií a dalších oborech. Skvělé! Ale nezlobte se páni akademici, také věda se musí systémově řídit. Musíme umět spočítat a vyhodnotit její efektivnost. Nedivte se nám, že budeme bojovat za to, aby se změnilo financování výzkumu ve prospěch aplikovaného výzkumu, tak jak je to v nejúspěšnějších zemích konkurenceschopnosti na 3. místě je Finsko, na 4. Švédsko, na 5. Holandsko, na 6. Německo a na 8. Británie. V těchto zemích to funguje. Proč by to nemohlo fungovat v České republice?

 

Problém infrastruktury

Infrastruktura. Bez ní nemůže fungovat dobře průmysl. Dobrá, provázaná a prosíťovaná infrastruktura, doprava a logistika, je základem růstu průmyslu. My bohužel nemáme prosíťované skoro nic. Máme ke změně dostatek zdrojů? Nemáme. Tragické bylo působení ministra Víta Bárty na ministerstvu dopravy, které přišlo o 36 miliard korun z rozpočtu státního fondu dopravní infrastruktury. Věřte mi, nesprávná je personální politika na ministerstvu dopravy, kdy za 36 měsíců bylo vyměněno 6 ministrů, téměř 20 náměstků a výkonní ředitelé či vrchní ředitelé, s nimiž jsem řadu let spolupracoval, tam už není skoro žádný.

K infrastruktuře samozřejmě patří i síť energetická, ICT, digitalizace Česka.

 

Podpora exportu

Další oblastí, kterou chci zmínit, je podpora exportu a Exportní strategie. Musím říct, a teď doufám, že to není polibek smrti, poděkovat panu ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kubovi, že se nám podařilo zpracovat strategii za účasti českého byznysu. V řídícím výboru má pět zástupců, kteří budou rozhodovat o tom, kdo kam půjde a které země budeme preferovat. Dobře jsme trefili dvanáct prioritních zemí a i pětadvacet zájmových. Za půl roku narostl export právě v prioritních zemích o více jak 136 procent a v zájmových o 112 procent.

Veřejně chci poděkovat, prezidentu republiky Václavu Klausovi i ministru Martinu Kubovi za to, kolik misí jsme dokázali za posledních šest, sedm měsíců zvládnout. Na druhé straně, jsem si vědom, že prezident republiky končí svůj mandát a čeká ho poslední mise možná do Asie. Proto vyzývám pana předsedu vlády, aby jeho roli převzal. Pro příští rok potřebujeme ještě navštívit Čínu, Vietnam, Mexiko, africké země, kde jsou všichni a my ne. Věřím, pane předsedo vlády, že návštěvy máte zapracovány do harmonogramu a že je zvládneme.

V souvislosti s exportní strategií je nutno stabilizovat a rozšířit zahraniční síť. Jsme připraveni do ní poctivě, nepoliticky a odborně vybírat lidi. Za druhé, vyzývám pana mistra průmyslu a obchodu k tomu, aby neprodleně byl stabilizován nový orgán, který vznikl spojením agentury CzechInvest a CzechTrade. Žádám pana ministra, abychom byli u výběru super top manažera, který bude rozhodovat o českém exportu navenek i dovnitř. Neměla by to být odložená politická figurka, měl by to být odborník.

Za třetí, a to je pro mne velmi složité, chci věřit tomu, že konečně po mnoha letech připravovaná schůzka ministra zahraničních věcí a ministra průmyslu a obchodu povede k dohodě a že budeme mít jednotnou stabilizovanou diplomatickou síť, že bude nastavena slušná a odborná spolupráce velvyslanců, obchodních radů a dalších vyslanců. Chci věřit, že tomu tak nebude.

Vás pane premiére, žádám, jste chlap, jako hora, nebudou-li schopni se páni ministři dohodnout, zařvěte raději několikrát a srovnejte je. U mě firmě pokud by někdo nechtěl spolupracovat, už by tam nebyl. Bouchněte tedy do stolu a srovnejme to.

 

Podpora technického školství

Skutečně velmi vážná věc, slyšeli jste parametry, je strategická podpora technického školství. Během deseti, patnácti let odejde poslední početně velká generace s kvalitním technickým vzděláním. Nejsou to jen řemeslníci a středoškoláci, kteří jsou na postech mistrů i ve vedení firem, ale také vysokoškoláci.

Přitom za posledních několik let jsme v této zemi vyplodili 110 tisíc vysokoškoláků, z toho pouze necelých 10 tisíc technicky vzdělaných. To je hodně špatné pro jednu z nejvíce průmyslově orientovaných zemí světa.

Jsem proto vděčný tomu, že se nám podařilo vytvořit rozsáhlý tým, strategickou skupinu ministerstva průmyslu a obchodu, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR, profesorů technických vysokých škol, v čele s panem profesorem Karlem Raisem. Myslím si, že je velmi důležité, co jsme zpracovali za tři prázdninové měsíce, tedy koncepci změny postoje k technickému školství od mateřských škol až po školy vysoké, to co jsme vymysleli v zákonech o dani z příjmu čili zvýhodnění firem, napřímení vztahů žák – škola a to co chceme dostat i z operačního programu vzdělávání a konkurenceschopnost ve prospěch matematiky a přírodních věd.

Určitě v našich snahách nejsme v rozporu s panem ministrem školství Petrem Fialou. A na zasedání NERVu ve skupině pro prorůstová opatření i zástupce ministerstva financí prohlásil, že by s tím nemělo mít problémy.

Včera v televizi jsem dobře slyšel opozičního mistra školství, který řekl, že technické vzdělávání podpoří: Dnes mi i předseda hejtmanů pan Michal Hašek garantoval, že s tím nebudou mít problém.

Žádám vás, abyste podporu technického školství rychle projednali ve vládě, rychle dejme poslanecké návrhy, co je potřeba v legislativě a řešme to.

Poslední výzva, kdyby pan ministr financí nechtěl přidat těch pár stovek miliónů korun na technické vzdělávání, protože on je spíše na plošné škrty, žádám lidi z NERVu, aby mu poradili, že za to bude mít brzy zpátky desítky miliard korun ve prospěch konkurenceschopnosti České republiky.

 

Záležitosti trhu práce

Zase nevím, jestli to je polibek smrti, ale musím poděkovat panu ministru Jaromíru Drábkovi za to, jak díky iniciativě, nekompromisní a tvrdé práce pana viceprezidenta Svazu Pavla Juříčka zvládnul českou variantu kurzarbeitu. Když se firmy dostanou do problémů, budou lidi chodit do práce a my je budeme platit z evropských peněz. Není to pro úředníky, ale pro řemeslníky, mistry a technicky vzdělané lidi, aby si své další vzdělání vylepšili. Je dobře, že se tento model povedl, protože ministr financí a někteří další členové vlády ho nechtěli.

Abych však jen nechválil. Chceme a to velmi rychle zjednodušení zaměstnávání cizinců z třetích zemí, potřebujeme zjednodušení vízových povinností, především do prioritních a zájmových zemí. Je to problém, je to velká brzda, řešme to.

Nelíbí se nám řetězení pracovních poměrů, i když to běží asi jen šest měsíců, ale řešme to také. Co se nepovedlo a je to naprosto nesprávné systémově jsou nesmyslné povinné zdravotní prohlídky, například brigádníků i jiných kategorií pracovníků, kteří je nepotřebují. Rychle to zrušme.

 

Oblast energetiky

Další oblastí našeho zájmu je surovinová a energetická politika. Je to klíčové strategické téma, jsou to rozhodující vstupní náklady pro český průmysl.

Do vlády půjde surovinová a energetická koncepce. Pro nás pane předsedo vlády, to bylo mnohem složitější ji promyslet a zpracovat, než vláda nebo poslanecká sněmovna, protože tady sedí všichni zástupci dotčených stran, kterých se týká plyn, uhlí, teplárny, jaderná energetika a další oblasti.

Obrovský problém byl najít konsenzus, nám se to povedlo. Věřím proto, že podle toho se budete chovat také Vy a rychle koncepci zvážíte a schválíte.

Musím ale připomenout, že největší zátěž pro český průmysl pociťuje kvůli obnovitelným zdrojům energie. Nemám nic proti ekologii, ale nevím, pane předsedo vlády, jestli vám předložili rozbor, že skoro třetinu ceny platíme za špatná politická rozhodnutí. Tragické bylo rozhodnutí sociálních demokratů, komunistů, lidovců a zelených, když schválili podporu fotovoltaiky. Jsou to desítky a desítky miliard korun, které poškozují státní rozpočet a nám zásadně zhoršují konkurenceschopnost.

Takže, je hezké, když opozice křičí ve vztahu ke státnímu rozpočtu, ale na druhé straně by si měla i ona spočítat svůj díl viny, který udělala proti konkurenceschopnosti České republiky.

Co se týče poplatků z obnovitelných zdrojů energie, nechal jsem si připravit tabulky a jsem z nich zděšený, podobně jako z výše uvedených příkladů slabin naší konkurenceschopnosti. Česká republika na obnovitelné zdroje energie na jednu megawatu platí 16,8 eura, Německo 7,6, Belgie 6,5, Francie 3,7 eura a ostatní v Evropě, už nikdo nic. Je to správně? Čili, moje výzva k Vám, pane předsedo vlády, je: Řešme zodpovědně regulační úlohu státu a řešme postavení energetického regulačního úřadu. Řešme otázku povolenek, které chcete zadarmo dát panu ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, a tedy podporu průmyslu.

 

Téma strukturálních fondů

Strukturální fondy jsou obrovskou ostudou země. Já nevím, jestli všichni jsou v Evropě tak špatní, jako my se nemáme čím chlubit.

Vyzývám vás, abyste zbytek peněz na rok 2012 a 2013 kompletně vyčerpali, tam kde to neumíme čerpat, je nealokujme. Pro roky 2014 až 2020 bychom měli mít opravdu jen pět operačních programů a jeden regionální. V tomto zde vládne všeobecný konsensus.

Pokud nechme, aby se nám peníze ztratily, nelikvidujme zkušené lidi. Ať už budeme dělat jakoukoliv restruktualizaci státní správy, udržme skupinu odborníků pod jednou hlavičkou. Jestliže tihle lidé odejdou, ještě hůř vše budeme zvládat. Pane předsedo vlády, nedopusťte, aby fond a evropské peníze ovládali ti, kteří si ještě nestačili něco urvat a chtěli by fond řídit, třeba i pod úřadem vlády. To bych byl hrozně nerad a pro byznys by to nebylo dobré.

 

Závěr

Na závěr bych vás pane premiére a členy vlády rád pozval 25. dubna příštího roku na Žofín, kde budeme slavit dvacet let soutěže Manažer roku. Zde sedí řada oceněných manažerů a úspěšných podnikatelů. Je to nejvýznamnější soutěž českého byznysu, takže věřím, že přijdete a budete debatovat se těmi nejlepšími.

Dovolte mi ještě zamyšlení na závěr. Svět kolem nás je opravdu rychlý, dynamický, nekompromisní. My žijeme ve staré, dobré, krásné Evropě, která je pomalejší a bohužel někdy přijímá nesmyslná ekonomická a sociální opatření. Co s tím? Jsme členy evropské rodiny, ale nedopouštějme, pane předsedo vlády, aby, tak jak to bylo třeba za působení zelených na ministerstvu životního prostředí, aby se zpřísňovaly extrémní normy, které jsou ještě nad rámce požadavků Bruselu. Byla to jejich ješitnost a politická ideologie.

Víte, dívejte se na život někdy jinak. Já jsem v loňském roce měl velké štěstí, přežil jsem svou smrt. Porazil jsem těžkou, zhoubnou rakovinu. Jsem tu v plné síle, plný odhodlání, zase pracovat a dokázat něco v zájmu podnikání. Vás žádám, vy jste zdraví, služte tedy občanům. Přidejte nezbytnou skromnost, pokoru, selský rozum a v této zemi bude lépe.

 

Děkuji vám za pozornost

 

Text zpracoval : Milan Mostýn, ředitel Sekce komunikace a tiskový mluvčí SPČR, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět