Dne BUSINESSEUROPE se účastní zástupci SP ČR

V Bruselu se sejdou stovky vrcholných představitelů zaměstnavatelských svazů Evropy. Delegaci českého Svazu povede jeho prezident Jaroslav Hanák.  .

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V reakci na současné iniciativy Evropské komise, deklarující snahy o podporu konkurenceschopného průmyslu, energetiku a klima 2030, organizuje Konfederace evropského podnikání (BUSINESSEUROPE) Den BUSINESSEUROPE, který proběhne 28. ledna 2014 v Bruselu a vyvrcholí konferencí pod návem INDUSTRY MATTERS ( www.businesseuropeday.eu/home ).

BUSINESSEUROPE je seskupení čtyřiceti národních evropských zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, včetně Svazu průmyslu a dopravy ČR, reprezentující a zastupující zájmy 20 milionů podniků. Den BUSINESSEUROPE je přitom ojedinělou platformou podpory evropského průmyslu na nejvyššší úrovni. V jeho rámci budou mít představitelé byznysu možnost diskutovat s tvůrci evropských politik, představiteli evropských institucí a hlavami států a vlád, které rozhodují o utváření politik na podporu konkurenceschopnosti průmyslu v Evropě.

Tato vrcholná akce bude příležitostí zdůraznit jim před klíčovým březnovým summitem k energetické, klimatické a průmyslové politice EU zásadní problémy, jimž čelí průmysl, a to i kvůli regulaci a politickým rozhodnutím z Bruselu. Současně jde o možnost sdělit jim, co hrozí, pokud se situace nezmění. Evropská unie si totiž vytyčila cíl, že by do roku 2020 chtěla navýšit podíl průmyslu na HDP na 20 %. Tento podíl však naopak klesá a pohybuje se nyní kolem 15 %.

Brusel hovoří o tom, že je potřeba nastoupit směr průmyslové renesance a že je nutné zastavit propadat jeho konkurenceschopnosti. Ve svých konkrétních krocích a návrzích vytváří však nezřídka další nákladné a administrativně složité povinnosti znevýhodňující evropské podniky proti konkurenci mimo EU.

Na konferenci INDUSTRY MATTERS bude přítomno několik stovek vrcholných představitelů hlavních průmyslových a zaměstnavatelských organizací Evropy, šéfů významných firem a lídrů evropských institucí. Vystoupí na ní prezidentka BUSINESSEUROPE Emma Marcegaglia a předseda Evropské komise José Manuel Barroso, dále předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, řecký premiér Antonis Samaras, výkonná ředitelka Mezinárodní energetické agentury (IEA) Maria van der Hoeven a komisař pro obchod Karel De Gucht. Diskusí se zúčastní místopředseda Evropské komise a komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani, komisař pro energetiku Günther Oettinger.

Za průmyslové svazy bude přítomen prezident německého BDA a BDI, britské CBI, francouzského MEDEF, polského Lewiatanu, irského IBEC, belgického VBO/FEB, zástupci společností Enel, BASF, Tata Steel Nederland a GH Electrotermia/GH Group či viceprezident Americké obchodní komory. Český byznys bude zastupovat prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

BUSINESSEUROPE v rámci konference představí své „poselství evropským institucím a celé evropské společnosti“ vycházející ze studie zpracované Německým institutem pro hospodářství IW v Kolíně (The Cologne Institute of Economic Research). V něm tento renomovaný institut analyzuje silné a slabé stránky evropského průmyslu, měnící se pravidla hry a nedostatky průmyslové politiky.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět