Od vlády chceme tlak na zvýšení konkurenceschopnosti

Svaz průmyslu a dopravy ČR blahopřeje nové vládě ke jmenování a požaduje od ní, aby se výrazně zasadila o zlepšení postavení ČR ve světě.     .

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR blahopřeje nové koaliční vládě premiéra Bohuslava Sobotky ke jmenování do funkce.

Za její klíčový úkol Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje zastavení propadu a zlepšení konkurenceschopnosti České republiky v mezinárodním srovnání. „Přál bych si, aby za touto vládou zůstalo zlepšení postavení naší země v žebříčku konkurenceschopnosti o deset míst,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Na několik let pokračující propad v porovnání se světem Svaz poukazuje již delší dobu. Loni v říjnu přijal dokonce tzv. Libereckou výzvu, k níž se přihlásilo několik desítek zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, asociací a komor s požadavkem vůči politikům napříč stranami, aby společně nastavili reálný program zlepšení konkurenceschopnosti.

„V koaliční smlouvě je téma konkurenceschopnosti zmíněno. Očekáváme, že se stane součástí programového prohlášení a následných praktických kroků vlády ve spolupráci byznysem. Musíme dospět k reálným efektům,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Svaz průmyslu a dopravy ČR očekává, že vláda a její ministři budou dostatečně komunikativní a budou věnovat pozornost jeho připomínkám, ovšem nikoliv jen ex post. „Chceme v příštích dnech jednat s ministry o spolupráci a předložíme jim aktuální problémy z pohledu byznysu,“ uvedl Jaroslav Hanák. /Hlavní požadavky jsou shrnuty v Programovém prohlášení SP ČR na rok 2014 www.spcr.cz/images/pp2014.pdf /

Podle nedávného šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky, které sledovalo i kvalitu podnikatelského prostředí, si členské firmy Svazu nejvíce ztěžují na úroveň legislativy a na byrokracii. Téměř 30 % respondentů poukazuje na zhoršování v oblasti legislativy, oproti dvěma třetinám, které nevidí žádné změny. Zástupci firem poukazují i na přetrvávající rozsáhlou byrokracii, nedostatečnou vymahatelnost práva i nedobudovanou dopravní infrastrukturu. / Výsledky zjištění lze najít na webové stránce www.spcr.cz v rubrice Ankety a šetření. /

Klíčovou platformou komunikace problémů zaměstnavatelů je tripartita a Svaz průmyslu a dopravy ČR si do nové vlády slibuje efektivnější nastavení jejího fungování.

Konkurenceschopnost je celoevropský problém, proto bude Svaz průmyslu a dopravy ČR požadovat na vládě, aby byla daleko aktivnější ve vyjednávání v Bruselu a s českými europoslanci. „Všichni si uvědomujeme, že kvalita podnikatelského prostředí a konkurenceschopnost je do značné míry určována z Bruselu. Musíme být proto v Evropě mnohem energičtější vůči rozhodnutím, které ovlivňují průmysl a celou naši ekonomiku,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět