HDP lehce roste, firmy tolik nepropadají skepsi

Analytik SP ČR Bohuslav Čížek hodnotí meziroční růst českého HDP o 0,8 % jako signál postupné stabilizace ekonomiky.    .

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy vzrostl v posledním čtvrtletí loňského roku podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu meziročně o 0,8 % a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 1,6 %.

Svaz průmyslu a dopravy ČR hodnotí tato čísla jako příznivou zprávu. Výsledky chápeme jako příznivou zprávu. Ovšem po letech výkyvů jsou podnikatelé opatrní, byť si udržují jistou míru optimismu,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Současně tento největší zaměstnavatelský svaz v České republice upozorňuje na to, že přílišný optimismus není na místě. „Ekonomika statisticky roste a výsledkům napomáhá špatný závěr roku 2012. Číslo je nicméně předběžné a mohlo by být revidováno směrem dolů. Pokles mezi čtvrtletími však nepředpokládáme,“ uvedl Bohuslav Čížek. Navíc firmy jsou dost zdrženlivé ve svých investičních aktivitách a nenabírají nové pracovníky. „Tam situace není zdaleka optimální,“ poznamenal analytik Svazu.

Současně poukazuje na postupně se šířící optimismus mezi firmami. Předpoklad dalšího oživení bude záviset na stavu ekonomik zemí eurozóny a z dlouhodobějšího hlediska na snahách vlády o zlepšení podnikatelského prostředí v ČR.
Za podnikatelský sektor a za celou ekonomiku SP ČR očekává , že letošní rok by mohl růst o cca 1,2-1,6 %. "Pokud se
naplní některá kladná očekávání, nelze vyloučit ani číslo mírně vyšší. Prozatím ale držíme jako základní tuto prognózu? "uvedl Bohuslav Čížek.

 

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět