Tripartita: Firmy chtějí změnu podnikatelského prostředí

Zástupci firem v tripartitě kladně hodnotí snahu vlády podpořit konkurenceschopnost, kritizují však stav podnikatelského prostředí.

 

Kvalita podnikatelského prostředí v České republice se nemění k lepšímu, tvrdí to více jak dvě třetiny (68 %) tuzemských zaměstnavatelů. Téměř třicet procent (28 %) dokonce poukazuje na jeho zhoršování. Vyplývá to z aktuálního šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a České národní banky, do něhož se zapojilo 188 respondentů.

Stav podnikatelského prostředí kritizují představitelé firem dlouhodobě s tím, že sráží jejich konkurenceschopnost a růst. Návrhy vlády, jak situaci řešit, byly proto dnes součástí jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity), na které Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR předložily návrh opatření, která by měla podpořit hospodářský růst a aktivně podpořit zaměstnanost. Desetibodový dokument zahrnuje i kroky ke zlepšení podnikatelského prostředí.

„Materiál chválíme jako krok správným směrem. Problémy jsou známé, ale řešit je a změnit praxi vyžaduje značné úsilí,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident SP ČR. Po jednání uvedl, že zástupci vlády potvrdili, že do konce roku 2014 by měla být zpracována koncepce hospodářské politiky. „Do konce roku bychom měli mít jasno, jak tato země chce zvednout svou konkurenceschopnost,“ řekl Jaroslav Hanák. Současně upozornil, že prorůstová opatření by měla být navázána na státní rozpočet a odpovědnost za tento balík by měl mít předseda vlády. V minulosti snahy různých vlád zlepšit konkurenceschopnost země selhaly právě z toho důvodu, že nebyla zvládnuta spolupráce mezi jednotlivými ministerstvy a nebyla dostatečná politická podpora nejvyšších autorit.

Součástí projednávaného materiálu byly i návrhy aktivní podpory zaměstnanosti. „Soustřeďme se zejména na zaměstnávání mladé generace,“ vzpomenul některé projekty Jaroslav Hanák. Podle něho by se na takovou podporu měly více soustředit úřady práce.

Viceprezident SP ČR Pavel Juříček upozornil: „je třeba nadále prosazovat zavedení duálního systému a spolupráce škola firem. To je cesta, jak postupně odstraňovat disparity na trhu práce, kdy firmy nemají dostatek technicky zaměřených pracovníků a současně na trhu práce je téměř 630 tisíc nezaměstnaných.“ Současně připomenul informace z řady firem, které jsou nespokojené s podnikatelským prostředím. Některé z nich dokonce zvažují přesun do zahraničí. Podle výše zmíněného šetření je to zhruba jedno procento firem.

Zaměstnavatelé připomenuli i téma cen energií, které jsou jedním z pilířů konkurenceschopnosti ČR. „S vládou jsme ve shodě ohledně energeticko-klimatického balíčku, a že si nemůžeme dovolit podobný experiment, jako byla fotovoltaika. Nedokážeme si také představit naši energetiku bez jádra a výstavby dalších reaktorů,“ uvedl šéf SP ČR.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět