Sektorové dohody: Pomoc při řešení problémů trhu práce

Konference za účasti zaměstnavatelů a odborářů otevřela další etapu projektu, který má pomoci napravit disproporce trhu práce.    .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Počet nezaměstnaných přesahuje 625 tisíc osob, zatímco řada odvětví řeší opačný problém, tedy nedostatek technicky vzdělaných a pro jejich potřeby využitelných pracovníků. Právě této disproporci na trhu práce byla věnována dnešní konference, kterou v pražském hotelu GLOBUS zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). Akce se uskutečnila v rámci projektu s názvem „Sociální dohody jako nástroj sociálního dialogu při řešení dlouhodobých problémů v oblasti rozvoje lidských zdrojů“, který je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR, zaštiťuje ho Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR a příjemcem dotace se stal právě Svaz průmyslu a dopravy ČR spolu se svým sociálním partnerem, Českomoravskou konfederací odborových svazů.

Na konferenci se sešli představitelé a zástupci významných asociací a zaměstnavatelských svazů a odborových organizací, aby se nejen dozvěděli o této nové aktivitě, ale aby zejména diskutovali o hlavním cíli projektu, jímž je dosáhnout shody hlavních aktérů nad řešením existujících problémů trhu práce a tato řešení promítnout do sektorových dohod. Uzavřena má být národní dohoda a celkem šest sektorových dohod, zahrnujících řešení problematiky těchto vybraných odvětví a třináct regionálních sektorových dohod, které se budou věnovat disproporcím na trhu práce v jednotlivých regionech. Partnery sektorových dohod budou sociální partneři i zástupci krajských samospráv a státní správy.

K projektu uvedl Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR, který také konferenci zahájil: „Cílem projektu, jehož realizaci jsme již zahájili, je zajistit posun v systému celoživotního učení a zlepšit tak nepříznivou situaci na trhu práce, kdy si zaměstnavatelé stále stěžují na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a na druhé straně máme vysokou míru nezaměstnanosti, a to vše za účasti sociálních partnerů a klíčových aktérů trhu práce. Věřím, že se současnou vládou se nám konečně podaří nastavit hospodářskou politiku země tak, aby se projevila příznivě i na trhu práce.“

Michael Tauš představil Českomoravskou konfederaci odborových svazů, její strukturu a aktuální téma kolektivního vyjednávání. Přiblížil roli odborů v projektu Sektorové dohody. „ČMKOS a jeho členové udělají vše pro to, aby sociální dialog, kterému se již dlouho věnujeme, úspěšně pokračoval, sektorové dohody byly uzavřeny a jejich prostřednictvím bylo dosaženo vyrovnané situace na trhu práce.“

Úřad práce ČR na konferenci reprezentovala Věra Kolmerová. „Jsem ráda, že projekt navazuje na úspěšnou činnost sektorových rad ve dvou rozsáhlých projektech Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací a dále propojuje svět vzdělavatelů, zaměstnavatelů a zaměstnanců. Tímto se obě tyto soustavy posouvají na vyšší úroveň sociálního dialogu. My jako Úřad práce jsme rádi, že jsme v tomto projektu aktivním hráčem. Můžeme slíbit, že svým přístupem a svými činnostmi budeme přispívat ke zkvalitnění trhu práce. Bohužel Úřad práce není všemocný, a proto vítáme aktivní spolupráci všech partnerů a věříme v úspěšnou realizaci sektorových dohod,“ uvedla.

Asociaci krajů České republiky zastupoval náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast školství, Václav Sloup. „Nejdůležitější je, aby byly potřeby zaměstnavatelů, škol a dalších aktérů trhu práce skutečně realizovány a nezůstaly jen na papíře. To se již vede například díky uzavřené a realizované Sektorové dohodě pro obor keramika v Karlovarském kraji a já věřím, že se to povede i v tomto projektu,“ řekl.

Konkrétní cíle a aktivity představila hlavní manažerka projektu Jarmila Modrá ze Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Sektorová dohoda je společensko-politická úmluva, je právně nevymahatelná a její smysl jsme si ověřili v pilotním ověřování sektorových dohod v rámci již ukončené veřejné zakázky Národní soustava povolání,“ uvedla.Jak dále uvedla, s velkým úspěchem byly uzavřeny a následně realizovány sektorové dohody v oborech strojírenství, potravinářství, keramiky, dopravy, bezpečnostních služeb, vyhrazených zařízení a fitness. „Věříme, že na tento úspěch navážeme a opět využijeme tento jedinečný moderní nástroj, který vyjadřuje vůli všech zúčastněných podílet se na řešení problémů, o kterých všichni dlouhou dobu víme, mluvíme, ale přesto dosud řešeny nebyly,“ řekla.

Další zástupce SP ČR Bohumil Mužík se zmínil o národní dohodě a sektorovým dohodám. „Naším cílem je dosáhnout situace, v níž bude platit, že na trhu práce je k dispozici dostatek lidí s potřebnou kvalifikací, to znamená s odpovídajícími kompetencemi, kvalitně připraveni a v potřebných počtech a struktuře,“ shrnul hlavní úkol. Sektorové dohody budou zaměřeny na prioritní témata a budou zahrnovat návrhy konkrétních opatření k řešení bariér rozvoje lidských zdrojů, jimiž jsou mimo jiné změny legislativního prostředí, vytvoření podmínek rozvoje sektoru nebo definice opatření vedoucích ke změně postoje státních orgánů, včetně dohody nad možnostmi jejich řešení v rámci fungování sektoru.

Úkolem současného projektu, který navazuje na již vytvořené základy v podobě Národní soustavy kvalifikací a Národní soustavy povolání, je také inventura a revize již vytvořených jednotek práce. Pro zaměstnavatele i zaměstnance je totiž zásadní, aby se oblast rozvoje lidských zdrojů obsahově shodovala s požadavky trhu práce.Široká akceptace popisů povolání včetně kvalifikačních požadavků je jedním ze způsobů, jak ovlivnit instituce v oblasti vzdělávání k přizpůsobování obsahu vzdělávání a odstraňování disproporcí na trhu práce. Tato aktivita sociálním partnerům umožní ovlivňovat podobu Národní soustavy povolání, aby lépe reflektovala aktuální stav trhu práce, a aby byla akceptovatelná pro využití v personálních procesech ve firmách i v komunikaci s Úřadem práce a dalšími orgány působícími v oblasti zaměstnanosti a rozvoje lidských zdrojů.

Regionální sektorové dohody přiblížil Bohumil Ullmann. „Regionální sektorová dohoda pro nás představuje příspěvek do mozaiky kroků, jejichž prostřednictvím chceme snížit disparitu mezi poptávkou a nabídkou pracovní síly,“ uvedl. Nejdříve budou v regionech shromážděny analýzy a provedeny rešerše a poté bude veden sociální dialog, který vyústí v určení témat a uzavření regionálních sektorových dohod.

Věra Vrchotová ze společnosti MOTOR JIKOV Group a. s. informovala účastníky o Sektorové dohodě pro obor strojírenství v Jihočeském kraji, kterou spolu se svou Sektorovou radou pro strojírenství úspěšně realizovala. „Ze začátku to vypadalo, že budeme mít problém přesvědčit firmy k tomu, aby se přihlásily k realizaci akčního plánu, např. k podpoře škol, nakonec se ale sektorová dohoda stala velmi prestižní záležitostí a zaměstnavatelé se sami hlásili, že by se na ní chtěli podílet. Za svou si ji vzal i jihočeský hejtman Jiří Zimola, za což mu patří poděkování,“ uvedla.

Na ni navázal Miloslav Hambálek, personální ředitel firmy LAUFEN CZ s.r.o. a předseda Sektorové rady pro sklo, keramiku a zpracování minerálů a představil Sektorovou dohodu pro obor keramika, díky níž se podařilo zachránit tradiční obory vzdělání v této oblasti a navázat spolupráci zaměstnavatelů a škol v Jihočeském, Karlovarském a Plzeňském kraji. „Naše situace je o to složitější, že jsme tzv. menšinová část českého průmyslu. Proto jsme vítali, že vznikl nástroj, který pomáhá udržet odborné školství v našem oboru a zajistit tak kvalifikované zaměstnance pro naše společnosti,“ uvedl Miloslav Hambálek.

Řadu prezentací uzavřel Stanislav Musil z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů České republiky s vysvětlením cílů Sektorové dohody v oblasti potravinářství, obor zpracování obilí a mouky. „V rámci realizace sektorové dohody se nám podařilo natočit i film O řemesle s láskou, který vysílala Česká televize,“ informoval předseda Sektorové rady pro potravinářství a krmivářství Stanislav Musil. Podle něho se pomocí sektorové dohody daří udržet tato tradiční česká řemesla při životě.

Konferenci uzavřela zajímavá diskuse mezi účastníky. Projekt sektorových dohod konferencí a sociální dialog díky ní pokračuje.

Další informace poskytne

Kristýna Bendíková