Otevřený dopis vládě k řešení energetické budoucnosti ČR

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR  J. Hanák předal ministrovi  průmyslu a obchodu J. Mládkovi na valné hromadě požadavek členské základny.  .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svaz průmyslu a dopravy České republiky vyzývá vládu České republiky k přijetí Aktualizace Státní energetické koncepce, k dokončení a schválení Surovinové politiky ČR a k zaujetí postoje ohledně výroby energie z jádra.

Apelujeme na vládu České republiky, aby po dokončení procesu SEA urychleně schválila předloženou Aktualizaci Státní energetické koncepce. Máme za to, že koridory vytyčené aktualizací SEK poskytují dostatečný prostor pro určení budoucího směřování české energetiky bez ohledu na to, jaký podíl na energetickém mixu bude mít výroba energie z jádra.

V návaznosti na schválení ASEK, vyzýváme vládu ČR k urychlenému dopracování a schválení Surovinové politiky ČR, k zaujetí jednoznačného postoje k využití všech surovinových zdrojů v České republice a ke kvalitní komplexní novelizaci horního práva.

Dlouhodobě podporujeme posílení úlohy jaderné energetiky v energetickém mixu, proto vyzýváme vládu k zaujetí jasného postoje ohledně výroby energie z jádra, a to na základě zpracovaných dopadových studií. Máme za to, že jasný postoj k budoucímu energetickému mixu České republiky přispěje k větší jistotě podnikatelského prostředí a usnadní podnikatelům v energetice rozhodování o investicích.

Žádáme, aby vláda přijala taková legislativní opatření v oblasti podpory obnovitelných zdrojů, která v souladu s evropskými pravidly nebudou snižovat konkurenceschopnost průmyslu v České republice.

Tyto požadavky jsou v souladu se závěry a doporučeními Evropské rady z 21. března 2014 k dalšímu postupu přípravy nového rámce evropské politiky v oblasti energetiky a klimatu 2030. Jelikož o jeho konečné podobě bude Evropská rada rozhodovat již letos v říjnu, jsme přesvědčeni, že vláda a celá česká politická reprezentace by se těmto úkolům neměla vyhýbat. Měla by neprodleně konat.

Potřeba přijetí výše uvedených národních rámců je o to naléhavější, že vzhledem k rozhodování na úrovni EU v posledních letech nelze předpokládat prosazení vlastních potřeb prostřednictvím přímého ovlivnění procesních pravidel EU, jak ad hoc stále častěji činí velké členské státy. Je proto v zájmu České republiky, jejích občanů i firem na jejím území působících, aby přijala vlastní stabilní rámec svého dalšího směřování v energetice v souladu s evropskými politikami a pravidly a nadále se podle nich řídila. Bez tohoto kroku by naše země mohla rezignovat na vlastní demokratické rozhodování o své ekonomické budoucnosti založené na zvýšení úrovně konkurenceschopnosti.

Znění dopisu bylo přijato delegáty valné hromady Svazu průmyslu a dopravy ČR dne 29. dubna 2014 v Českém Krumlově.

Jaroslav Hanák, v.r.

prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Fotogalerii z Valné hromady SP ČR v Českém Krumlově najdete zde: