Byznys vyzval vládu: Chceme vědět, co bude dál s jádrem

SP ČR  požaduje příjetí Aktualizace Státní energetické koncepce a dopracování surovinové politiky.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Svaz průmyslu a dopravy ČR, zastupující 28 odvětvových svazů a celkem 1600 firem, vyzval otevřeným dopisem vládu premiéra Bohuslava Sobotky, aby se jasně vyjádřila k energetické budoucnosti země a odpověděla na to, jak bude postupovat ohledně výroby energie z jádra. Otevřenou výzvu přijali delegáti jeho Valné hromady v zámecké jízdárně zámku v Českém Krumlově. Předána byla přítomnému ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi.

I.

Svaz průmyslu a dopravy ČR požaduje, aby vláda jasně nastavila dlouhodobý výhled v oblasti energetiky a přijala Aktualizaci Státní energetické koncepce. Dokument vyzývá také k urychlenému dopracování a schválení Surovinové politiky ČR, který by zahrnoval jednoznačný postoj k využití surovinových zdrojů v ČR a komplexní novelizaci horního práva.

„Firmy, které se rozhodují o investicích, musí mít v ruce jasný výhled na delší období. Nemůžeme si dovolit nečitelnost v oblasti energetiky a surovinové politiky,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Při současné výkupní ceně energie 35 eur/MWh jsou investice do energetiky v podstatě zmražené. Pokud vláda nerozhodne o výrobě energie z jádra a o těžebních limitech uhlí, nebudou investoři znát vytyčené koridory, aby podnikatelé v energetice věděli, kde mohou počítat s možnými investicemi.

A je tu ještě další zásadní problém, pokud ČR nepřijme zmíněné strategie: „Nebudeme mít řešení rychlého nárůstu poměrně významné závislosti ČR na dovozu energií včetně elektrické, ale také nebudeme vědět, jak tyto dovozy hradit“.

II.

Tuzemský byznys chce od vlády, aby zaujala jasné stanovisko k výrobě energie z jádra. Otevřeným dopisem ji vyzývá k tomu, aby objasnila, na základě jakých ekonomických parametrů padlo rozhodnutí o zastavení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Vzhledem k významu této investice Svaz požaduje zpracování a předložení dopadových studií. „Jasný postoj k budoucímu energetickému mixu České republiky přispěje k větší jistotě podnikatelského prostředí a usnadní podnikatelům v energetice rozhodování o investicích,“ uvádí se v dokumentu. Za tuzemský byznys Jaroslav Hanák na Valné hormadě řekl: „Chceme jádro“. Jak dodal, není příliš alternativ mimo jádro.

III.

Zaměstavatelé vyzývají vládu, aby přijala taková legislativní opatření v oblasti podpory obnovitelných zdrojů energie (OZE), která v souladu s evropskými pravidly nebudou srážet konkurenceschopnost průmyslu v ČR. Svaz průmyslu a dopravy ČR již čtyři roky tlačí na nápravu největší konkurenční nevýhody, kterou je právě OZE.

Podpora OZE stála ČR jen v loňském roce 44,3 miliardy Kč. I při zastavení podpory od 1. 1. 2014 budou náklady v roce 2014 přibližně stejné. Náklady na podporu OZE v letech 2005-2034 i při zastavení podpory od 2014 dposáhnout tak u nás 874 miliard Kč.

Na otevřený dopis reagoval na Valné hromadě ministr Jan Mládek. Věřím, že vláda se vyjádří kladně k otevřenému dopisu Svazu průmyslu a dopravy ČR,“ uvedl.Vyjádřil názor, že dostavba Temelína z dlohodobého hlediska je přínosem pro českou ekonomiku. Jak poznamenal, „odklad nám umožní se podívat na to, jak je výstavba financována v jiných zemích“. 

 

Fotogalerii z Valné hromady SP ČR v Českém Krumlově najdete zde:

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět