Český byznys chce mít eurokomisaře pro průmysl

Prezident SP ČR Jaroslav Hanák vyzval vládu a politiky, aby se shodli na výrazné osobnosti - kandidátovi na eurokomisaře. .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák vyzval 30. dubna vládu a politiky na Podnikatelském fóru 10 let ČR v EU, organizovaném Úřadem vlády a SP ČR, k tomu, aby po květnových volbách do Evropského parlamentu požadovala Česká republika eurokomisaře s lepším portfoliem, než jaké jsme měli doposud. „Řekneme si o funkci evropského komisaře pro energetiku nebo průmyslu či dopravu,“ prohlásil Jaroslav Hanák s tím, že ČR je na špici členů Unie s 35 procentním podílem průmyslu na HDP. „Politici by se měli dohodnout na výrazné osobnosti,“ dodal.

Komisař pro uvedené oblasti by mohl pomoci posílit pozice v Bruselu a zlepšit image země v EU. Za uplynulých deset let členství ČR v Unii si totiž naše země nedokázala vybudovat dostatečné pozice, má v evropských institucích málo vysokých úředníků ve srovnání s ostatními členy EU a její image není dobrá. Takový je názor převažující části podnikatelského fóra, který vyplynul z dotazníkového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České spořitelny. Na nedobrou reputaci v Bruselu poukazuje více jak 80 % tuzemských podnikatelů.

Kroky ke změně situace z pohledu podnikatelů představil dnes na Podnikatelském fóru 10 let ČR v EU, Jaroslav Hanák. Česko jako celek, země s bohatou historií a mimořádnou polohou si za deset let svou silnou pozici v EU nevybudovala a zdá se, že ji předběhli někteří, velikostí menší, kteří měli horší výchozí podmínky,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Jak upozornil, Česko nedostatečně uplatňuje svůj vliv v rámci institucí EU a není schopno prosazovat své národní zájmy. Často ani není jasné, jaký ten národní zájem vlastně je. „Česká republika si vysloužila image nespolehlivého partnera několika problémovými postoji či aktivitami,“ uvedl šéf Svazu.

Výrazně kritizoval politické elity, že nedokázaly vytvořit systém, který by systematicky vyhledával a připravoval nejlepší zástupce a posílal je do Bruselu. „Mít své lidi na důležitých generálních ředitelstvích je klíčové pro prosazování národních zájmů. To je bohužel fakt, na který Svaz průmyslu a dopravy ČR upozorňoval již minulé vlády a apeluje i na tuto vládu,“ uvedl Jaroslav Hanák. ČR má nižší počet lidí ve vyšším managementu v Bruselu (55 osob) oproti s počtem obyvatel srovnatelným zemím - Maďarsko 64, Portugalsko 332 a Řecko 411 zástupců. Mnohem lépe dopadají pobaltské země, které jsou z hlediska počtu obyvatel mnohonásobně menší, ale počty zástupců mají porovnatelně více než ČR.

Český byznys požaduje, aby byla napravena tato křiklavá negativní skutečnost, což by mohl postupně napravit efektivní systém personální politiky a přípravy lidí. „Je nezbytné systematicky, z dlouhodobějšího hlediska, intenzivněji a napříč politickým spektrem začít pracovat na schopných lidech, kteří budou zastupovat ČR v Bruselu a budou tam prosazovat zájmy země,“ uvedl Jaroslav Hanák s tím, že není možné posílat do Bruselu lidi, kteří nejsou vidět.

Svaz průmyslu a dopravy ČR požaduje také jednotný postup ČR vůči Bruselu a důraznější hájení národních zájmů. Jeho zástupci jednali o tomto klíčovém tématu jak s vládními politiky, tak i kandidáty na europoslance napříč politickými stranami před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Fotogalerii z Podnikatelského fóra 10 let ČR v EU najdete zde: