Šéf SP ČR jednal s premiérem o povzbuzení ekonomiky

Jak zamezit dalšímu propadu konkurenceschopnosti ČR, bylo tématem jednání prezidenta SP ČR Jaroslava Hanáka a předsedy vlády Bohuslava Sobotky.

Přispět by k tomu měl jasně definovaný směr hospodářské politiky země, který by zahrnoval priority a věcnou náplň a také návaznost na státní rozpočet a odpovědnost politiků za jeho plnění. „Pan premiér slíbil, že koncepce dlouhodobější hospodářské politiky země bude zpracována do konce roku a vládou by mohla být přijata počátkem roku 2015,“ uvedl Jaroslav Hanák. „Potěšilo mě, že předseda vlády její vznik a naplňování považuje za svůj osobní prvořadý úkol,“ uvedl šéf SP ČR. Podle něho návrh rozpočtu pro rok 2015 bude SP ČR posuzovat i z hlediska změn, které by měly pomoci konkurenceschopnosti a podpořily by růst ekonomiky.

Naplnění záměru účinné hospodářské politiky by mohlo napomoci podle návrhu premiéra vytvoření monitorovacího výboru na bázi tripartity - tedy zástupců vlády, byznysu a odborů - který by vyhodnocoval realizaci této hospodářské politiky.

Součástí hospodářské politiky a zvýšení konkurenceschopnosti země by mělo být odbourávání zátěže pro podnikatele. Týká se to i zmírnění tlaku na ceny energií kvůli obnovitelným zdrojům energií (OZE). Jaroslav Hanák předal předsedovi vlády otevřený dopis přijatý na Valné hromadě SP ČR 29. dubna. V něm zástupci tuzemského byznysu vyzývají vládu k jasnému postoji k energetické a surovinové politice, k budoucnosti jádra a k OZE. „Právě obnovitelné zdroje energií a v důsledku toho zvýšené ceny energií jsou pro naše firmy zásadní překážkou pro zvyšování jejich konkurenceschopnosti,“ uvedl Jaroslav Hanák s tím, že očekává vstřícnost řešení této problematiky ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva financí ČR.

Na schůzce se jednalo i o podpoře exportu a ekonomické diplomacii, jimž by se v letních měsících mělo věnovat zasedání tripartity. „Potřebujeme stabilní instituce jako je ČEB a EGAP,“ uvedl k tomu Jaroslav Hanák. Zmíněna byla i reforma vzdělávání.

Vedle toho prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR opět apeloval na vládu, aby se zasloužila o významnější resort v Evropské komisi pro Českou republiku – jde o křeslo evropského komisaře buď pro průmysl a energetiku, nebo pro dopravu. „Politici se musí shodnout na významné osobnosti, kterou bychom měli společně prosazovat na post eurokomisaře. Jsme průmyslovou zemí a dopravní křižovatkou a měli bychom se pokusit získat takový post,“ uvedl Jaroslav Hanák.

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět