Podnikatelská mise nezústala bez povšimnutí médií

Skupina českých firem chce ve vietnamské provincii Quang Tri postavit továrnu na obalové sklo v hodnotě 80 milionů eur. V rukou má už pár předběžných dohod s odběrateli, i když stále řeší, zda se pohne plán na vybudování průmyslové zóny, kde má jejich továrna stát.

"Zatím jsme ve fázi příprav a získávání licencí na těžbu písku, výrobu skla a výstavbu továrny," řekl HN Marek Veleba z OIKOI architekti, která zajišťuje inženýring. Sám v těchto dnech vyjednává s partnery přímo ve Vietnamu, kam odjel s první podnikatelskou misí ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. "Zatím jsme dělali průzkum trhu a v první etapě by sklárna měla mít produkci 500 tun denně. Je ale možné, že se ještě rozšíří, máme předběžné dohody s velkými pivovary - Habeco a Sabeco," popisuje.

Projekt, jehož generálním dodavatelem bude teplická firma Teplotechna Prima, má ale jeden zásadní problém. Továrna má vyrůst v nové průmyslové zóně, která je zatím pouze na papíře. "Potřebujeme velký příkon okolo 7 MW. V plánu je i kontejnerový přístav. Náš projekt na té zóně stojí, proto se snažíme, abychom se mohli na přípravě zóny sami podílet," dodává Veleba.

S Mládkem přijelo do Vietnamu celkem 25 českých firem. "Vietnam má obrovský potenciál. V roce 1989 tu žilo 60 milionů lidí, dnes jich je přes 90 milionů. Navíc je to země, kde pracuje velké množství lidí v zemědělství, a nyní se začíná industrializovat. A to je výzva pro naše firmy," tvrdí Mládek. "Češi tu navíc mají dobrou pověst - jak díky naší vietnamské menšině, tak díky tomu, že u nás spousta místních politiků i podnikatelů studovala," doplňuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu, který cestu spoluorganizoval.

Cílem Mládkovy mise je také korigovat nelichotivou bilanci: vietnamský dovoz převažuje nad českým vývozem více než třikrát. Kromě továrny na sklo se tak domlouval i další byznys. Olomoucká Sigma například plánuje dodávat svá čerpadla. "Stát chce vypsat velký tendr na odvodňování a zavlažování půdy v zemědělství, určitě se toho chceme zúčastnit," uvedl její obchodní ředitel Milan Stratil.

Nové zakázky domlouvá i generální ředitelka výrobce letadel Aircraft Industries Ilona Plšková. Jedná o dodávce šesti našich letadel L 410 - cena jednoho se přitom pohybuje kolem 100 milionů korun. Za zbrojaře do Hanoje dorazil šéf Omnipolu Michal Hon, který chce dovážet radary, firmy CZ Hermex a státní Explosia zase dojednávají dodávku průmyslových trhavin používaných k těžbě nerostů.

Česká delegace ale přijela řešit i některé problémy. Šéf exportní pojišťovny EGAP Jan Procházka například projednával problematickou výstavbu cementárny Phu Son společnosti Inecon. Projekt původně financovaný PPF Bankou zamrzl a vietnamská strana úvěr ve výši 750 milionů korun nesplácí. Řeší se i potíže přerovské firmy Sezako - ta v roce 2009 dodala technologie do nového kamenolomu, který spoluvlastnila, šéf provozovatele měl ale firmu okrádat a nakonec provozuschopný kamenolom zavřel. Sezako se s ním od roku 2011 soudí. "Jedním ze sdělení, které jsem vietnamské straně přivezl, bylo, že pokud bude lepší vymahatelnost práva, bude více českých investic," říká k celé věci Mládek. (vybráno z HN)

 

Růžena Hejná
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět