Výzva vládě: Řešte ochranu prostředí, ale ne na úkor byznysu

SP ČR vyzval vládu, aby zjednodušila proces povolovacího řízení dopravních liniových staveb.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Průměrná příprava dopravních liniových staveb, například dálnic, trvá v České republice 13 let. Jen povolovací řízení, zahrnující posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), se táhne v průměru 20 měsíců. Oba termíny jsou přitom mnohem delší, než je tomu v sousedním Rakousku či Německu. I díky současné právní úpravě ohledně EIA a nepřipravenosti dopravních staveb, vracela Česká republika do Bruselu v loňském roce 15 miliard korun, v předloňském 12 miliard korun a v roce 2011 až 9 miliard korun.

Jak změnit tuto situaci, jak zrychlit povolovací řízení a jak upravit EIA jednali dnes v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR účastníci odborného semináře pod názvem „Implementace směrnice EIA v ČR“. Debata byla uspořádána Svazem průmyslu a dopravy ČR ve spoluprci s Hospodářskou komorou ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a Výborem pro životní prostředí PS Parlamentu. Mezi stovkou přítomných podnikatelů a poslanců byli ministr životního prostředí Richard Brabec a náměstci MPO, MMR, MD i zástupci širší odborné veřejnosti.

Téma je mimořádně aktuální proto, neboť v současné době vede Evropská komise vůči ČR řízení pro nedostatečné promítnutí požadavků směrnice 2011/92/EU o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) do českého práva. Podle názoru Evropské komise se jedná zejména o rozšíření práv účasti veřejnosti na procesu posuzování vlivů na životní prostředí a o přístup k soudnímu přezkumu vydaných správních rozhodnutí.

Nedostatky české právní úpravy této problematiky vytýkané Evropskou komisí nejsou jediné. Podnikatelská veřejnost v čele se Svazem průmyslu a dopravy ČR již dlouhou dobu poukazuje na zbytečnou složitost a zdlouhavost této právní úpravy a na její nedostatečnou provázanost se souvisejícím správním řízením. „Zdlouhavý povolovací proces představuje vážnou překážku pro jakýkoliv investiční proces v ČR. Překvapivě se jedná primárně o český problém, který většina evropských zemí vůbec nemá,“ uvedl v úvodním vystoupení Bohdan Wojnar, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR a personální šéf Škoda Auto. Jak dále uvedl, příprava staveb se nepřiměřeně prodlužuje a dochází ke ztrátám investičních příležitostí ve výši desítek miliard korun. Tempo celé české ekonomiky se tak zpomaluje, průmysl, doprava a energetická odvětví ztrácejí v celoevropském kontextu konkurenceschopnost.

V řadě jiných evropských zemí, kde hodnocení vlivů na životní prostředí vychází ze stejných požadavků směrnice EIA jako český zákon o hodnocení vlivů na životní prostředí, celý proces probíhá integrovaně a spolu s dalšími povolovacími procedurami několika násobně rychleji a ve svém výsledku efektivněji. Proto Svaz průmyslu a dopravy ČR na semináři představil výzvu vládě, připravenou společně s Hospodářskou komorou ČR a Svazem podnikatelů ve stavebnictví ČR. Prezentoval v ní svoji představu, jak zásadně změnit dosavadní praxi správních úřadů a jak povolovací proces při zachování nejpřísnějších požadavků na ochranu životního prostředí zjednodušit, zkrátit a zefektivnit.

V memorandu zástupci byznysu vyzývají vládu ČR, aby neprodleně zahájila přípravu komplexní změny povolovacího řízení, která bude založena na následujících principech:

-          jediné povolovací řízení

-          zrychlení a zefektivnění procesu povolování staveb,

-          zajištění právní stability a stanovení závazných procesních lhůt,

-          snížení související administrativy,

-          optimalizaci finančních nároků souvisejících s administrací povolovacího řízení,

-          umožnění účinné participace explicitně definované dotčené veřejnosti,

-          dodržení kompatibility s evropskými právními předpisy v oblasti životního prostředí,

-          respekt k nárokům konkurenceschopné ekonomiky.

Zástupci přítomných resortů s výzvou v principu souhlasili a podpořili ji. Ministr životního prostředí k tomu poznamenal, že se pracuje na novele směrnice o posuzování vlivů na životní prostředí EIA s tím, že by měla vstoupit v platnost od 1. ledna 2016. „Je to pro vládu klíčový zákon s vlivem na řadu oblastí,“ dodal. Za byznys pak Bohdan Wojnar poznamenal: „Chceme být součastí řešení, nikoliv součastí problémů“.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Společná výzva vládě ČR k předložení komplexního řešení legislativy EIA

 

My, níže podepsaní představitelé Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR a Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR vyjadřujeme plné porozumění pro potřebu novelizace zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v důsledku zahájeného řízení pro porušení smlouvy o přistoupení k EU. Je zřejmé, že zajištění kompatibility české právní úpravy se směrnicí EIA musí vést k zastavení infringementu a odvrácení rizika sankcí při čerpání prostředků z evropských fondů.

Zdůrazňujeme však, že návrh zákona předložený v meziresortním připomínkovém řízení není možné považovat za optimální řešení, natož za definitivní a trvalou právní úpravu podmínek posuzování vlivů na životní prostředí v ČR. Návrh vzbuzuje mnoho obav, na které jsme v rámci meziresortního připomínkového řízení upozornili. Návrh celkově nepřispívá ke zjednodušení řízení o povolování staveb. Navržená novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí rovněž neodpovídá doporučením, která vůči vládě opakovaně vznášejí reprezentanti investorské a podnikatelské sféry. Nicméně rozumíme tomu, že současné možnosti předkladatele jsou ve vztahu k aktuálnímu harmonogramu omezené.

Přesto věříme, že se příslušné resorty připomínkami budou skutečně zabývat a využijí připomínkové řízení jako nástroj k získání přínosných podnětů podložených praktickou zkušeností z povolovacích řízení a pokusí se v jednáních s Evropskou komisí dosáhnout maxima možného.

Při pohledu do budoucna a vědomi si skutečnosti, že mnoho požadavků, které vznesla Evropská komise vůči české legislativě v oblasti EIA, je oprávněných, přičemž jejich aktuálně navržená implementace bude znamenat navýšení administrativních povinností na straně investorů a příslušných úřadů, považujeme za nezbytné opakovaně iniciovat komplexní změnu povolovacího řízení. Vyzýváme proto vládu ČR, aby zahájila přípravu komplexní změny povolovacího řízení, která bude založena na následujících principech:

  •          jediné povolovací řízení
  •          zrychlení a zefektivnění procesu povolování staveb,
  •          zajištění právní stability a stanovení závazných procesních lhůt,
  •          snížení související administrativy,
  •          optimalizaci finančních nároků souvisejících s administrací povolovacího řízení,
  •          umožnění účinné participace explicitně definované dotčené veřejnosti,
  •          dodržení kompatibility s evropskými právními předpisy v oblasti životního prostředí,
  •          respekt k nárokům konkurenceschopné ekonomiky.
  • Domníváme se, že jediná možnost, jak splnit výše uvedené teze, je koncentrace všech legislativních požadavků do jediného povolovacího řízení po vzoru rakouské nebo německé úpravy. Vzhledem k tomu, že chceme být konstruktivními partnery této zásadní změny, formulovali jsme jako podklad pro další diskuzi věcný návrh našeho pohledu na tuto problematiku. Manažerské shrnutí věcného návrhu je přílohou této společné výzvy.

    Jsme přesvědčeni, že vláda ČR přijme tuto výzvu s plnou vážností a aktivně se ujme přípravy komplexní změny povolovacího řízení, která zohlední uvedené teze a doporučení a minimalizuje dobu platnosti dočasného řešení. Problematika povolování staveb v budoucnu je jedna ze zásadních aktuálních agend České republiky, která má významný potenciál k ovlivnění dalšího růstu české ekonomiky, proto považujeme za potřebné tuto agendu diskutovat v rámci následujících tripartitních jednání. Závěrem deklarujeme naši připravenost se na zpracování takové právní úpravy aktivně podílet.

    Text výzvy je ve formátu PDF ke stažení zde:

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět