SP ČR: Zvýšení minimální mzdy. Ale jen pro rok 2015

  Prezident SP ČR J. Hanák upozornil odbory i vládu, že ústupek zaměstnavatelů neznamená automaticky další navýšení v roce 2016.  .

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Po několikaměsíčních jednáních kývli zástupci zaměstnavatelů na zvýšení minimální mzdy od 1. ledna příštího roku ze současných 8500 korun na 9000 korun. „Souhlasili jsme s navýšením minimální mzdy pro rok 2015. Je to pro nás hraniční suma,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR po skončení dnešní Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky, ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše a dalších členů vlády a na druhé straně odborářů v čele s Josefem Středulou, předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů.

Zástupci nejsilnějšího zaměstnavatelského svazu v zemi vedli před tímto ústupkem četná jednání s podnikateli o jejich postoji k navýšení minimální mzdy. Vzhledem k odlišné mzdové úrovni mezi jednotlivými odvětvími, regiony a firmami, nebylo jednoduché tento návrh podpořit. Navíc, nehledě na to, že se minimální mzda týká jen zhruba 100 tisíce osob, její navýšení se promítne do zvýšení tzv. zaručených mezd, tj. vyšších tarifních stupňů. V některých odvětvích tak mohou mít zaměstnavatelé problémy. Jedná se zejména o textilní průmysl, stavebnictví, obchod či zemědělství. Nejhorší situace je u bezpečnostních služeb, kde je zaměstnáno na 20 tisíc osob, a kde je nejvyšší podíl osobních nákladů na celkových nákladech zaměstnavatele.

Vedle toho každé zvýšení mzdy s sebou nese zvýšení nepřímých mzdových nákladů, zejména pojistného na sociální zabezpečení a na zdravotní pojištění. Růst minimální mzdy bude pro firmy znamenat zvýšení odvodů z pojistného na sociální zabezpečení o zhruba 190 milionů korun a na zdravotní pojištění o 80 milionů za rok.

Zaměstnavatelé v čele se Svazem průmyslu a dopravy ČR pokládají uvedených 500 korun za únosnou pro rok 2015 vzhledem k očekávanému růstu HDP o zhruba 2,5 procenta. Oproti odborům, které deklarují zájem navyšovat minimální mzdu každý rok, nepovažují zaměstnavatelé navyšování minimální mzdy za automatické. „Příští rok o tom budeme vyjednávat. Není to žádný automatická věc,“ uvedl Jaroslav Hanák s tím, že pro takové rozhodnutí bude nezbytné důkladně zanalyzovat dopady na firemní sféru.

Tématem jednání bylo i zdravotnictví, kde zaměstnavatelé považují situaci za kritickou, a to bez ohledu na určitou stabilizaci finančního stavu ve VZP a v některých fakultních nemocnicích. „Souhlasíme s ministrem zdravotnictví, a také to říkáme již řadu let, že klíčem k nápravě situace ve zdravotnictví není lít do něj peníze, nýbrž odstranit nehospodárnost,“ uvedl Jaroslav Hanák. Tripartita se shodla na tom, že vznikne užší pracovní skupina, která by měla připravit řešení současného stavu zdravotnictví. „Chybí nám koncepce zdravotnictví,“ uvedl šéf SP ČR. ¨

Mezi body tripartitního jednání byla i podpora výzkumu, vývoje a inovací. Zaměstnavatelé v této souvislosti vyzvali ministra Pavla Bělobrádka, místopředsedu vlády pro vědu, výzkum a inovace, aby jeho resort urychlil práce na koncepci výzkumu, vývoje a inovací. „Je třeba zrychlit krok,“ uvedl Jiří Cienciala, viceprezident SP ČR a bývalý ministr průmyslu a obchodu s poukazem na spojitost s konkurenceschopností ČR. „Potřebujeme k tomu správný systém hodnocení,“ uvedl k tomu Zbyněk Frolík, člen představenstva SP ČR.

Jednání tripartity se věnovalo i státnímu rozpočtu, o němž referoval Andrej Babiš. Prezident SP ČR Jaroslav Hanák v souvislosti s přeloženým návrhem poděkoval za to, že sociální partneři dostávají podklady s takovým předstihem a s možností o něm diskutovat. „Je to něco zcela výjimečného,“ poznamenal Jaroslav Hanák.

Svaz průmyslu a dopravy ČR na tripartitě zvednul dvě témata. Týkala se posuzování vlivů na životní prostředí (proces EIA) a také koncepční řešení problematiky obnovitelných zdrojů energie. V obou případech požadoval, aby vláda o nich rozhodla ještě během června.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět