SP ČR: Za Nexen by mohli přijít další korejští investoři

  Podle prezidenta SP ČR J.Hanáka by korejské investice mohli posílit  i subdodavatelé výrobce pneumatik Nexen.   .

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) vítá příchod korejského výrobce pneumatik Nexen do České republiky. „Je dobře, že Česká republika získala korejského investora oproti konkurenci. Podpoří růst ekonomiky a napomůže řešení nezaměstnanosti v ústeckém kraji,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident SP ČR. Připomenul zásluhu bývalého ministra průmyslu a obchodu Jiřího Ciencialy, který je viceprezidentem SP ČR. „Dokázal přesvědčit korejské investory,“ uvedl.

Díky investici v objemu 22,8 miliard korun a plánovaným tisícem pracovních míst se Korea posune na třetí místo mezi zahraničními investory v ČR za Německo a Japonsko.

 Šéf SP ČR také komentoval výhrady, že se jedná o automobilový průmysl, na kterém je naše ekonomika silně závislá. „Není to investice do montoven. Bude doplněna i výzkumem a vývojem. Navíc, po mých dvou cestách a jednání v Koreji jsem optimistický v tom, že by odtud mohli přijít ještě další investoři, a to i jako subdodavatelé společnosti Nexen,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Prezident SP ČR byl v Koreji v listopadu loňského roku a také koncem letošního května, kdy do této asijské země vedl podnikatelskou misi českých firem. Setkal se zde se zástupci velkých rodinných konglomerátů (čebolů) Samsung, Hyundai a Doosan.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět