Sektorová dohoda přispět k rozvoji technického školství

Generální ředitel SP ČR Zdeněk Liška dnes v Hradci Králové podepsal Sektorovou dohodu pro obor strojírenství v Královéhradeckém kraji.

--------------------------------------

K  aktivitě se dále zapojili zástupci kraje, ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy s Národním ústavem pro vzdělávání i Hospodářská komora ČR. Záštitu nad dohodou převzal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Opatření v dohodě uvedená mají vést ke zlepšení podmínek pro výuku technických oborů a motivovat žáky, aby měli zájem se v těchto oborech vzdělávat. Hlavními tématy dohody jsou spolupráce základních škol se středními školami technického zaměření a zaměstnavatelskou sférou jakož i posílení dalšího vzdělávání pro potřeby strojírenského průmyslu.

„Jsem velice rád, že se podařilo uzavřít tuto sektorovou dohodu. Věřím, že budou následovat podpisy dalších odvětvových sektorových dohod, na které naváže národní dohoda,“ řekl generální ředitel SP ČR Zdeněk Liška. „Děkuji zejména iniciátorům této sektorové dohody, konkrétně společnosti Škoda Auto, stejně jako hejtmanu Královéhradeckého kraje Lubomíru Francovi i všem ostatním lidem, kteří se na jejím uzavření podíleli,“ uvedl.

Firmy si dobře uvědomují, že bez kvalifikovaných odborníků neobstojí. Technické vzdělávání proto v jejich snahách o rozvoj konkurenceschopnosti hraje stále větší roli. Jeho rozvoj je současně cílem vzdělávacích institucí a státní správy i kraje.

„Dohoda nám pomůže ještě lépe propojit teorii s praxí, což považuji pro budoucnost technických oborů za stěžejní,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Pro kraj podle něj sektorová dohoda znamená důležitý prvek pro podporu rozvoje technického odborného školství. Trh práce v Královéhradeckém kraji postrádá hlavně absolventy tříletých učebních technických oborů. „Snažíme se proto sami žáky motivovat formou zásluhových stipendií, zřídili jsme Centra odborného vzdělávání, podporujeme soutěže odborných dovedností,“ připomněl Franc.

Vznik Sektorové dohody pro obor strojírenství iniciovali zástupci společnosti Škoda Auto a.s. na základě pilotního projektu v jihočeském kraji, realizovaného v roce 2012 Sektorovou radou strojírenství. Na východě Čech se připojili také další významní zaměstnavatelé z regionu, např. ZPA Smart Energy a.s., Farmet a.s., AMMANN Czech Republic, a.s., společně se středními odbornými školami z celého kraje.  Podpisem sektorové dohody stvrdili v závěru setkání přítomní svůj zájem, aktivně se zapojit do navržených aktivit. Nyní je před nimi naplňování společných úkolů. 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět