Prezident SP ČR: Spolupráce v podpoře exportu se zlepšuje

Nový model spolupráce vládních rezortů s podnikatelskou reprezentací začíná přinášet úspěchy.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Koordinace činnosti příslušných odborníků z ministerstev zahraničních věcí a průmyslu a obchodu pomáhá exportérům hledat nové kontakty ve světě. Na Konferenci ekonomických radů v budově Ministerstva zahraničních věcí ČR v Praze to dnes řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák. „Jsem rád, že se bavíme otevřeně a zodpovědně,“ konstatoval.

Podle Jaroslava Hanáka českému exportu prospívá i to, že na naše zahraniční zastoupení přicházejí zkušení profesionálové, na jejichž výběru se podílí i SP ČR. Zmínil, že právě koordinovaná a profesionální síť zahraničních zastoupení je jednou z hlavních priorit Svazu v otázce podpory exportu. Dalšími jsou exportní financování a pojištění a také zjednodušení získávání víz pro zahraniční obchodníky.

„Přes určité náznaky zlepšení čelíme stížnostem našich partnerů ze zemí mimo EU na to, že získání českého víza je obtížnější a trvá déle než do jiných zemí Schengenu,“ konstatoval Jaroslav Hanák. Zlepšit by se podle něj měl zejména způsob vydávání víz pro zástupce firem z Číny, kteří mají o spolupráci s českými společnostmi velký zájem.

Jaroslav Hanák rovněž zmínil velký význam, jaký pro český export mají instituce exportního financování a pojištění – ČEB a EGAP. „Nutně potřebujeme, aby tyto instituce fungovaly,“ konstatoval Jaroslav Hanák, který připomněl složitou situaci v obou společnostech, jejichž současné vedení čelí tlaku kvůli chybám předchozího managementu.

Ministerstvo zahraničních věcí pořádá poradu ekonomických diplomatů každý rok ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu. Součástí programu bývají již řadu let konzultace se zástupci privátního sektoru, na jejichž pořádání se SP ČR podílí.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět