Konjunkturální průzkum ČSÚ: Mírně pozitivní vývoj

Hodnocení vývoje v posledních letech často připomínalo významnost faktorů jako důvěra, ekonomická nálada a očekávání. Pojem nejistota byl hojně užívaným termínem.

----------------------------------------------------------------------------------

V současnosti se stále více hovoří o stabilizaci a růstu ekonomiky. Saldo indikátoru důvěry v průmyslu se dostalo do kladných hodnot v závěru loňského roku. Hodnoty kolem 3-4 % lze vnímat jako stabilizační, což je klíčové pro další rozvoj domácí poptávky a investic.

Mírně pozitivnímu vnímání napomáhají několik měsíců přicházející zprávy o vývoji zakázek a produkce, které jsou často i mírně nad původní očekávání. Určitá opatrnost zůstává ale na místě a i přes řadu velmi pozitivních signálů o silném stabilním růstu napříč ekonomikou zatím nehovoříme. Míry růstu produkce a zakázek mohou v následujících měsících vzhledem ke srovnávacím základnám mírně klesnout. S tím může souviset i mírný meziměsíční pokles salda důvěry v průmyslu. Podnikatelé v průmyslu celkově propady v následujících měsících neočekávají a očekávání zůstávají spíše mírně pozitivní.

 Výrazně záporná zůstávají salda důvěry ve stavebnictví a mírně záporná u spotřebitelů, i zde je ale zaznamenán kladný trend.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět