SP ČR: Budeme ověřovat dohodu MPO a MZV v praxi

  SP ČR oceňuje podstatný krok v prohloubení spolupráce Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Ministerstva zahraničních věcí ČR při podpoře tuzemských exportérů.

-----------------------------------------------------------------------------------

Podpisem Rámcové dohody o zásadách spolupráce při zajišťování podpory exportu a ekonomické diplomacie ČR ho dnes v Praze potvrdil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek spolu s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem. Slavnostní akt se uskutečnil v Kongresovém centru při příležitosti konzultací zástupců 380 firem s ekonomickými diplomaty, které již tradičně pořádá SP ČR, jenž je pro oba rezorty významným partnerem v podpoře českého exportu.

„Vítáme pokračování konsolidace vztahů mezi oběma rezorty. Předpokládáme, že dohoda mezi nimi se projeví v efektivnější podpoře exportérů. Zejména při našich podnikatelských misích budeme mít možnost si situaci ověřovat v praxi. Věříme také, že s oběma resorty budeme intenzivněji spolupracovat,“ uvedla ředitelka Sekce mezinárodních vztahů SP ČR Dagmar Kuchtová, která od 1. října nastoupí do funkce generální ředitelky SP ČR.

Zainteresovaná ministerstva nastartovala nový systém spolupráce, který přináší významné novinky. Od září by mělo vzniknout jednotné Klientské centrum, v němž podnikatelé získají potřebné informace i zázemí pro své exportní či investiční plány. V plném provozu by mělo být již na začátku října. Pro podporu exportu by měla fungovat jednotná síť, která spojuje ekonomické činnosti zastupitelských úřadů a zahraničních kanceláří CzechTrade.

Rezorty se rovněž dohodly na jednotné přípravě pracovníků pověřených ekonomickou diplomacií, a to prostřednictvím společného programu organizovaného Diplomatickou akademií Ministerstva zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Exportní akademií CzechTrade. Při výběru ekonomických diplomatů svůj hlas uplatňuje také SP ČR.

„Budeme se snažit o efektivní spolupráci. Je zapotřebí, aby v zahraničí naši zástupci vystupovali za naši zemi a ne jen za jednotlivé rezorty,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Cílem obou úřadů i jimi řízených institucí na podporu českého exportu a investic v zahraničí (CzechInvest, CzechTrade) je obnova hospodářského růstu prostřednictvím zvýšení exportu a posílením zahraničních investic.

"Současné úspěšné projekty zahraničních investic v České republice ukazují, jak je důležité posilovat vedoucí úlohu velvyslanců na jedné straně a týmový přístup obou ministerstev a jejich agentur na straně druhé," řekl ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a dále uvedl: "Současně jsme se dohodli, že exportní strategie České republiky bude v brzké době doplněna o mapu globálních oborových příležitostí. Tento nástroj umožní našim podnikům i lepší orientaci v jejich oborech podnikání po celém světě."  Ministr Lubomír Zaorálek zdůraznil, že jeho úřad považuje ekonomickou agendu za jednu ze svých priorit.

Nově podepsaná dohoda nahradí dosavadní Ujednání MZV a MPO o zásadách spolupráce, které bylo podepsáno 25. července loňského roku.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět