Tripartita: Do konce roku bude jasné, jak dál s jádrem

  Zaměstnavatelé tlačí na odpolitizování státní správy a navrhují zatraktivnit místa státních úředníků pro absolventy vysokých škol.  .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Současná koaliční vláda zaujme do konce letošního roku stanovisko k budoucnosti jaderné energetiky a připraví program jaderné energetiky. V reakci na takto zaměřený požadavek Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) to v rámci dnešního tripartitního jednání uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Na programu byla totiž příprava surovinové a energetické koncepce. Zaměstnavatelé kriticky poukázali na to, že koncepce nebyla zahrnuta do chystaného Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. „Je dobře, že se dále diskutuje o surovinové a energetické politice, která je jedním ze základů konkurenceschopnosti naší ekonomiky. Nemůže ale být vypuštěn z akčního plánu, který má pomoci zvýšit konkurenceschopnost,“ upozornil Jaroslav Hanák, prezident SP ČR.

Současně upozornil na rizika, která jsou spojená s vládou plánované navýšení poplatků za vydobytý nerost. „Nejhorší by bylo skokové navýšení poplatků. Nejprve musíme vidět analýzu ekonomických dopadů, které zahrnuje i riziko toho, že se v některých případech nevyplatí dále těžit například hnědé uhlí a zvýší se nezaměstnanost,“ uvedl šéf SP ČR.

Tripartita se zabývala i připravovaným Zákonem o státní službě. Svaz průmyslu a dopravy ČR a další zaměstnavatelé podporují to, aby byl přijat a nabyl účinnosti od 1. ledna 2015. „Hlavním je zefektivnění státní správy. Sloužit by k tomu mělo zvýšení profesionality úředníků a její odpolitizování,“ uvedl Jaroslav Hanák. „Pro nás bude signál zahájení odpolitizování správy v tom, že v čele generálního ředitelství bude odborník a ne politik,“ poznamenal Jaroslav Hanák s tím, že proces odpolitizování bude značně složitý.

Sociální partneři se shodli na tom, že místo státního úředníka by mělo být atraktivní. „Vysoké školy vypouštějí na trh práce desítky tisíc absolventů humanitního či ekonomického zaměření. Ať se ti nejlepší z nich uplatní ve státní správě,“ poznamenal Jaroslav Hanák.

Zaměstnavatelé zvedli na tripartitě téma informačních a komunikačních technologií. S vládou se shodli na tom, že současná situace v jejich využívání a roztříštěnost sítí ve státní a veřejné správě nepřispívá ke zvyšování konkurenceschopnosti ČR. „Musí se jasně určit osoba a resort, který převezme veškerou odpovědnost za oblast ICT v této zemi, vypracuje se strategie opřená o rozpočet a ICT se zahrne do Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti,“ uvedl na tripartitě Ivan Vrzal, člen představenstva SP ČR. V reakci na to předseda vlády prohlásil, že koordinátorem bude Ministerstvo vnitra ČR ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět