Průmysl rostl i v květnu, ekonomika se stabilizuje

Zatímco dubnová čísla statistiků o vývoji průmyslu překonala očekávání, květen již tak úspěšný nebyl.

--------------------------------------------------------------------

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejnil údaje o tom, že průmyslová produkce v květnu meziročně vzrostla reálně o 2,5 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů to bylo o 5,0 %. Ve srovnání s předchozím měsícem byla výroba po vyloučení sezónních vlivů o 1,5 % nižší. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 8,7 %.

„Květnová čísla zveřejněných průmyslových statistik potvrdila, že domácí ekonomika ještě není příliš silná a je spíše ve stabilizační fázi. Pozitivní očekávání ale stále převládají,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). „Tempa růstu již nemusí v následujících měsících dosahovat takových hodnot jako na počátku roku. Může být těžké je udržet, ale poklesy nečekáme a průmysl zůstane mezi sektory s pozitivními výsledky,“ konstatoval s tím, že na základě čísel z jediného měsíce nelze činit žádné jednoznačné závěry.

Slabší výsledek podle něj lze vysvětlit třeba i tím, že v květnu připadly dva státní svátky na čtvrtek a o pátcích si řada zaměstnanců vzala volno. „Předchozí měsíce letošního roku mírně překonávaly naše očekávání a květen a červen mohou být měsíci mírné očekávané korekce,“ míní Bohuslav Čížek.

Udržet tempa z počátku roku podle analytika nebude snadné ani nadále, například vzhledem k postupnému vyčerpávání výhody nízké srovnávací základny. Za významné analytik považuje to, že celkové tempo produkce a zakázek v průmyslu zůstávají kladné a několik indikátorů i mimo statistiky ČSÚ o produkci potvrzuje, že by průmysl propadat letos neměl. Naznačují to i šetření mezi členskými firmami SP ČR.

Dobrými signály pro budoucnost jsou kladné hodnoty vývoje zakázek i skutečnost, že neklesá pro ČR zásadní ekonomika Německa. K růstu produkce i nových zakázek přispívá zejména výroba motorových vozidel, stabilizují se i další odvětví. Ke zlepšení přispívá kromě pozitivního vývoje zahraniční poptávky, která zůstává klíčovým pozitivním faktorem, také například postupná stabilizace na trhu práce i pozitivní očekávání firem. „Kromě vývoje našich hlavních zahraničních obchodních partnerů se samozřejmě ukazuje i schopnost tuzemských firem konkurovat,“ dodal Bohuslav Čížek.

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět