Informace k sankčním opatřením proti Ruské federaci

Vzhledem k zájmu výrobců a vývozců získat konkrétní zprávy o sankcích vám přinášíme praktické informace, kontakty a odkazy na relevantní instituce.    .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informace pro výrobce a vývozce k sankčním opatřením proti Ruské federaci

S případnými dotazy k uvedené problematice se můžete obracet na Zelenou linku pro export bezplatně na tel. čísle 800 133 331 v pracovní dny od 9 do 17 hodin nebo na emailovou adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ve čtvrtek 31. července 2014 bylo v Úředním věstníku Evropské unie publikováno rozhodnutí Rady 2014/512/SZBP, kterými se zavádí dodatečná omezující opatření vzhledem k činnostem narušujícím nebo ohrožujícím územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny. Rozhodnutí obecně vymezuje čtyři oblasti, do nichž budou omezující opatření směřovat.  Nařízení Rady 833/2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině rozpracovává některé podrobnosti spojené se zavedením sankcí, které začnou platit od 1. srpna 2014.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) během vyjednávání především prosazovalo, aby sankce nedopadly na obchod s civilním zbožím a nebyly likvidační pro české firmy. Nová sankční opatření by měla mít omezený dopad na českou ekonomiku, budou předmětem přezkumu a mohou být s ohledem na vývoj situace na místě pozastavena či odvolána nebo doplněna. MPO bude opatření a jejich dopady průběžně sledovat, analyzovat a vyhodnocovat.

4 oblasti, kterých se sankční opatření dotkne:

1) omezení dotýkající se kapitálového trhu

Omezení na finanční instituce, které jsou z více než 50 % vlastněny ruským státem. Budou zakázány transakce a poskytování finančních prostředků nebo investičních služeb, vydávání nových dluhopisů, akcií nebo obdobných finančních nástrojů s dobou splatnosti delší než 90 dnů.

Omezení je zacíleno na obchodování s dluhopisy, akciemi, které mají splatnost vyšší než 90 dní a byly vydány významnými ruskými finančními institucemi založenými v Rusku, kde má stát podíl minimálně 50 % (jedná se o pět významných ruských bank). Omezení se netýká institucí, které byly založeny mezinárodní smlouvou.

Opatření se nebude týkat Mezinárodní investiční banky (MIB) a Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS) sídlících v Moskvě. Jedná se totiž o mezinárodní instituce, a byť zde má RU více než 50 % podílu na kapitálu, jde o mezinárodní banky založené mezinárodními smlouvami registrovanými u OSN. Pro tento typ institucí je v nařízení specifikována výjimka.

2) omezení týkající se zbraní

Zákaz vývozu a dovozu zbraní a vojenského materiálu z/do Ruské Federace. Toto opatření se netýká dodávek vojenského materiálu realizovaných na základě již uzavřených kontraktů, ani dodávek náhradních dílů a servisu vojenského materiálu realizované v rámci provádění již uzavřených dohod. V případě České republiky tedy nebude ohrožena Dohoda mezi vládou ČR a vládou RF o organizaci oprav vrtulníků.

Zakazuje se přímý či nepřímý prodej, dodávky, převod nebo vývoz zbraní a souvisejícího materiálu všeho druhu včetně zbraní a střeliva, vojenských vozidel a vojenského vybavení, polovojenského vybavení a náhradních dílů k nim, do Ruska státními příslušníky členských států nebo z území členských států nebo za použití plavidel či letadel pod vlajkou členských států, bez ohledu na to, zda pocházejí z území členských států či nikoli.

Zakazuje se dovoz, nákup či přeprava zbraní a souvisejícího materiálu všeho druhu včetně zbraní a střeliva, vojenských vozidel a vojenského vybavení, polovojenského vybavení a náhradních dílů k nim, z Ruska státními příslušníky členských států nebo za použití plavidel či letadel pod vlajkou členských států.

Zákazy uvedenými v bodech 1 a 2 není dotčeno plnění smluv nebo dohod uzavřených přede dnem 1. srpna 2014, ani poskytování náhradních dílů a služeb nezbytných pro údržbu a bezpečnost stávajících kapacit v Unii.

Vzhledem k uvedeným skutečnostem nebudou licence a povolení v případech uvedených v bodě 1 a 2 dle zákona č. 228/2005 Sb. a zákona č. 38/1994 Sb. udělovány.

3) omezení pro vývoz zboží a technologií dvojího užití

Omezen bude prodej, dodávky a vývoz zboží a technologií dvojího užití (položky uvedené na seznamu v příloze I nařízení (ES) č. 428/2009) pro vojenské použití a konečné vojenské uživatele. Toto opatření se netýká zboží a technologií dvojího užití, které je určeno pro civilní použití a konečné civilní uživatele.

Zakazuje se prodávat, dodávat, převádět nebo vyvážet zboží a technologie dvojího užití jakékoli fyzické nebo právnické osobě, subjektu nebo orgánu v Rusku nebo pro použití v Rusku, pokud uvedené položky jsou nebo by mohly být celé nebo z části určeny pro vojenské použití nebo pro vojenské koncové uživatele. Jsou-li koncovým uživatelem ruské vojenské síly, považuje se veškeré jim dodávané zboží a technologie za zboží a technologie dvojího užití určené pro vojenské použití.

Pokud se vývoz týká plnění závazku vyplývajícího ze smlouvy nebo dohody uzavřené přede dnem 1. srpna 2014, může být po posouzení žádosti povolení uděleno.

Zakazuje se poskytovat technickou pomoc nebo zprostředkovatelské služby související se zbožím a technologiemi dvojího užití pokud jsou uvedené položky nebo by mohly být zcela nebo z části určeny pro vojenské použití nebo pro vojenské koncové uživatele. Tímto zákazem není dotčeno plnění závazků vyplývajících ze smluv nebo dohod, které byly uzavřeny přede dnem 1. srpna 2014.

Uvedenými zákazy není dotčen vývoz zboží a technologií dvojího užití, včetně zboží a technologií pro kosmické odvětví, pro nevojenské použití nebo pro nevojenské koncové uživatele.

Vývozci podávají žádosti o vývozní povolení pro zboží dvojího použití standardně podle zákona č. 594/2004 Sb. kompetentnímu orgánu, kterým je Licenční správa Ministerstva průmyslu a obchodu.

4) omezení pro vývoz citlivých technologií pro ropné odvětví a související obory

Omezení se bude týkat citlivých technologií pro průzkum těžby ropy a těžbu ropy, které jsou používány pro hlubinný podmořský a arktický průzkum a těžbu ropy a dále těžbu ropy z břidlic. Konkrétní položky, kterých by se opatření mohlo týkat, jsou vymezeny v příloze II příslušného sankčního opatření.

Vývozce musí získat povolení k prodeji, dodávkám, převodu nebo vývozu určitých technologií specifikovaných v příloze II nařízení, které jsou vhodné pro ropný průmysl pro použití při průzkumu a těžbě ropy v hlubinných vodách, arktickém průzkumu a těžbě ropy nebo v projektech zaměřených na ropu z břidlic v Rusku a to bez ohledu na to, zda pochází z Unie či nikoliv, jakékoli fyzické nebo právnické osobě, subjektu nebo orgánu v Rusku nebo v jakékoli jiné zemi, pokud jsou taková zařízení nebo technologie určeny pro použití v Rusku.

Povolení podléhá také poskytování:

a)            technické pomoci nebo zprostředkovatelských služeb souvisejících s technologiemi uvedenými v příloze II a s poskytováním, výrobou, údržbou nebo používáním takových položek;

b)           financování nebo finanční pomoci souvisejících s technologiemi uvedenými v příloze II, což zahrnuje zejména dotace, půjčky a pojištění vývozního úvěru pro jakýkoli prodej, dodávky, převod nebo vývoz těchto položek, nebo pro poskytování související technické pomoci.

Vývozci podávají žádosti o výše uvedená vývozní povolení kompetentnímu orgánu, kterým je podle zákona č. 69/2006 Sb. Ministerstvo financí – Finanční analytický útvar, a poskytnou mu veškeré nezbytné informace, včetně informací o účelu konečného užití. Finanční analytický útvar žádosti posoudí ve spolupráci s dalšími orgány státní správy, včetně Ministerstva průmyslu a obchodu, a vydá rozhodnutí.

Nebude uděleno žádné povolení k prodeji, dodávkám, převodu nebo vývozu technologií uvedených v příloze II, pro poskytnutí technické pomoci nebo zprostředkovatelských služeb nebo pro financování nebo finanční pomoci pokud existují důvody se domnívat, že dané dodávky nebo služby jsou určeny pro projekty, které se týkají průzkumu a těžby ropy v hlubinných vodách, arktického průzkumu a těžby ropy nebo projektů zaměřených na ropu z břidlic v Rusku.

Finanční analytický útvar může po posouzení žádosti udělit výjimku z tohoto zákazu, pokud se vývoz týká plnění závazku vyplývajícího ze smlouvy nebo dohody uzavřené přede dnem 1. srpna 2014.

Kontakty na Finanční analytický útvar (FAÚ) a Licenční správu:

FAÚ, POB 675, Jindřišská 14. 111 21 Praha 1

Datová schránka: meiq7wd

Tel.: 257 044 501

Licenční správa MPO

Mgr. Pavel Balihar

Zástupce ředitele odboru

ústředna: +420 224 907 111
podatelna: +420 224 907 672(3)
fax podatelna: +420 224 907 690

1.        zboží dvojího užití – Ing. Leitgeb 224907638
  2.        zbraně lovecké, sportovní, pro sebeobranu (tzv. civilní) – paní Korbelová 224907636
  3.        vojenský materiál, zbraně ….. - Ing. Samiec 224907676

Ing. Ondrejčíková 224907639

Ing. Klvaňa 224907635

- Ing. Obdržálek 224907645

Kompletní znění obou předpisů naleznete v textu

nařízení Rady (EU) č. 833/2014

a také v rozhodnutí Rady 2014/512/SZBP

Doporučujeme však používat především anglickou jazykovou verzi předpisu nebo alespoň porovnání českého překladu s anglickým zněním.

Porušení některého ze stanovených omezujících opatření je v České republice postižitelné podle zákona.

Shrnutí informací o sankcích včetně konsolidovaného seznamu ukrajinských (krymských) a ruských fyzických osob a entit, na které se vztahují sankce EU, naleznete na: