Exportéři mohou hledat náhradní odbytiště

Firmám se doporučuje orientovat na trhy v Bělorusku, Kazachstánu, Ázerbájdžánu či arabských zemích, zaznělo na setkání ministrů s exportéry.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O dopadech ruských sankcí na české firmy a možnostech změny orientace českých exportérů na jiné trhy se hovořilo 21. srpna v Praze na setkání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a jeho kolegy z resortu zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka se zástupci firem i zaměstnavatelských organizací včetně Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Setkání mělo pomoci českým podnikům, identifikovat vhodná alternativní teritoria pro vývoz svých produktů, na které se vztahují ruské sankce. Ministerstvo zahraničních věcí analyzovalo podmínky na zahraničních trzích, možnosti růstu trhu a konkurenční postavení. Na základě této analýzy identifikovalo pro jednotlivé sektory perspektivní teritoria pro výrobky, které jsou potenciálně ohrožené sankcemi.

Exportéři orientovaní na ruský trh by mohli hledat odbytiště pro zboží, jehož se dotknou sankce mj. v dalších zemí bývalého SNS, například v Bělorusku, Kazachstánu či Ázerbájdžánu. Nabízejí se i další alternativy mezi některými arabskými státy jako je třeba Saúdská Arábie či Spojené arabské emiráty v oblasti vývozu potravin či Filipíny v oblasti letectví a zbrojního průmyslu. Zájem o těžařský průmysl má Kanada, generátory a zařízení pro elektrárny by mohly směřovat do Korejské republiky, zájem o čerpadla projevil Irán. Dalšími cílovými zeměmi by mohly být balkánské státy, například Srbsko.

Na setkání vystoupil také viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký. „Opravdové problémy nastanou, pokud se sankce dotknou strojírenských produktů a energetiky,“ uvedl. „Nelze ani pominout dopad zrušených obchodních případů na Ukrajině z důvodů nedostatku financí na ukrajinské straně. Situace vznikla selháním politiků na všech zúčastněných stranách a je proto nutné nalézt přijatelné politické řešení ukrajinské krize,“ dodal Stanislav Kázecký.

Centrálním informačním místem, kde exportéři najdou všechny podstatné informace týkající se sankcí se stává Úřad vlády ČR – informace jsou zveřejněny na webové stránce

http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/seznam-stranek-s-blizsimi-informacemi-o-sankcich-121883/.

 

Zástupci firem se mohou informovat také na Zelené lince MPO pro export na telefonním čísle 800 133 331. Od 1. září bude zřízeno klientské centrum CzechTrade ve spolupráci se specialisty z MZV pro informace v segmentu B2B (podnik-podnik) a B2G (podnik-stát), a to jak pro běžný, tak pro sankční provoz.

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět