Zaměstnavatelé odmítli zvýšení minimální mzdy o 700 korun

Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasí s navýšením minimální mzdy o 500 korun tak, jak bylo dohodnuto na červnovém jednání tripartity.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Svaz průmyslu a dopravy ČR a další zaměstnavatelské organizace odmítly při dnešním jednání Rady hospodářské a sociální dohody /tripartity/ vládní návrh na zvýšení minimální mzdy o 700 korun. Souhlasí s navýšením minimální mzdy o 500 korun.

V červnu se totiž sociální partneři v rámci tripartitního jednání dohodli na zvýšení minimální mzdy právě o 500 korun, a to z 8500 na 9000 korun. „Nyní jde o jasné porušení dohody sociálních partnerů,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zaměstnavatelé vyjádřili obavy z ad hoc rozhodnutí bez zástupců zaměstnavatelů. „Vyzýváme vládu k systémovému přístupu. Potřebujeme předvídatelné podnikatelské a daňové prosředí,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Zástupci firem poukazují na to, že zvýšení minimální mzdy se týká nejenom zaměstnanců, kteří jsou zařazeni v tzv. 1. tarifním stupni (cca 110 tisíc osob), ale promítá se i do zvýšení tzv. zaručených mezd, tj. vyšších tarifních stupňů. Ovlivňuje to celkovou výši mzdových podmínek ve firmě. Zvýšení minimální mzdy se zejména dotkne oborů a firem s nižší úrovní mezd, tedy například textilního a oděvního, sklářského, dřevozpracujícího. Zástupci firem poukazují na to, že se jim mohou zvýšit i vedlejší náklady, což se mimo jiné týká využívání bezpečnostních služeb.

Zvýšení minimální mzdy pocítí zejména podniky a obory, pro které je cenová hladina pro udržení konkurenceschopnosti klíčová a jejichž marže jsou již nyní nízké.

Zástupci zaměstnavatelů upozorňují na to, že zvýšení minimální mzdy by mohlo způsobit problémy při udržení zaměstnanosti v řadě podniků, vyšší podíl zaměstnanců s nízkými příjmy je navíc soustředěn v regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR je paradoxem, že vláda připravuje nástroj na podporu a udržení zaměstnanosti v souvislosti s očekávanými dopady ekonomických sankcí vůči Rusku na české podniky, jako je např. tzv. kurzarbeit, a na druhé straně přichází s dalším navýšením minimální mzdy.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět