Mise SP ČR do Francie: Hlavní téma investice a sankce

  Šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR J. Hanák se společně s M. Zemanem sešel s prezidentem francouzského svazu MEDEF J. Burellem.  .

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Francouzští podnikatelé mají mimořádný zájem o investice do České republiky. Vyplynulo to z průběhu dnešního Byznysového fóra v pařížské centrále francouzského zaměstnavatelského svazu MEDEF (Mouvement des entreprises de France) za účasti více jak třicítky účastníků podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a osmi desítek zástupců významných francouzských podniků. Fórum bylo součástí programu oficiální návštěvy prezidenta ČR Miloše Zemana, kterého kromě podnikatelů doprovází také ministr financí Andrej Babiš a ministr dopravy Antonín Prachař.

V čele podnikatelské mise je prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Podle něj jedním z klíčových témat byly vzájemné investice a jejich podpora. „Představitelé významných francouzských firem z oblastí průmyslu, bankovnictví, potravinářství a dalších odvětví se zajímali o možnosti investic v naší republice. Zájem byl evidentní,“ uvedl Jaroslav Hanák. Současně upozornil na kritické zmínky o stavu podnikatelského prostředí v ČR. „Pokud chceme získat investory, musíme zásadně změnit podnikatelské prostředí. Tato pravda se ukazuje právě při takových setkáních, jakým bylo to v Paříži s potenciálními investory,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Francouzští podnikatelé se zúčastnili jak debaty s prezidentem České republiky, tak také s oběma ministry. Zajímali se především o plánované projekty, včetně infrastrukturních jako je propojení Prahy s letištěm rychlostní tratí.

Tématem Byznysového fóra bylo také dění na Ukrajině a dopady sankcí na průmyslové firmy.

Prezident SP ČR se společně s hlavou českého státu Milošem Zemanem sešel s Jeanem Burellem, prezidentem nejsilnějšího francouzského zaměstnavatelského svazu MEDEF, s nímž SP ČR spolupracuje v rámci Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE. Tématem jednání bylo vedle podpory investic vyjasnění postoje obou svazů k sankcím EU-Rusko a k celkové situaci na Ukrajině.

Dalším důležitým tématem byly možnosti společného vstupu českých a francouzských firem na africký trh. Součástí programu je totiž i vystoupení zástupců několika afrických států a představení možnosti spolupráce českých a francouzských firem. „Budeme jednat o tom, jak umožnit našim firmám společně s Francouzi vstup na jejich tradiční africké trhy,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Třídenní cesta, jíž se zúčastní více jak třicítka zástupců firem, zejména strojírenských, a která začala v pondělí, končí ve středu setkáním se zástupci některých společností, jako jsou Coface, SGPME či Ubifrance.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět