Evropská komise musí více podpořit evropský byznys

  Portfolium zástupkyně ČR v Komisi V. Jourové vyvolalo rozpaky. Je to signál výraně zlepšit image a pozici Česka v Bruselu.  .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svaz průmyslu a dopravy ČR gratuluje Věře Jourové k získání postu komisařky Evropské komise spravedlnosti, spotřebitelské politiky a rovnosti pohlaví. Je však zklamáním, že se České republice nepodařilo získat některé z jí požadovaných portfolií, které by také lépe odpovídalo postavení, významu a průmyslové tradici České republiky.

Svaz průmyslu a dopravy ČR od samého počátku diskuse požadoval, aby v Evropské komisi český zástupce zaujal resort průmyslu, energetiky nebo dopravy. „Bylo by pro nás adekvátnější, kdyby Česká republiky obsadila silnější ekonomický resort,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR je nyní podstatnější než rozebírání personálního složení nové Evropské komise, aby Komise skutečně začala posilovat konkurenceschopnost Unie. „Měla by mnohem lépe a realističtěji vyhodnocovat, jak její návrhy a rozhodnutí dopadají na konkurenceschopnost evropských podniků. Musí se také vyvarovat některých chyb svých předchůdců, kdy byla kvůli jejím rozhodnutím konkurenceschopnost evropských firem jasně znevýhodněna proti globální konkurenci,“ uvedl Jaroslav Hanák. Jako příklad takových rozhodnutí s negativním dopadem na evropský byznys může sloužit energeticko-klimatický rámec pro rok 2020 a na něj navazující kroky.

„Pokud Evropská komise nezačne podnikat reálné kroky ke zvýšení konkurenceschopnosti Evropy a podpory byznysu, do budoucna budeme dále ztrácet v globálním měřítku,“ uvedl Jaroslav Hanák. „Změna v rozdělení portfolií naznačuje, že si předseda Jean-Claude Juncker uvědomuje, že je nezbytné fungování Evropské komise změnit,“ dodal prezident Svazu.

V první reakci Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE, jehož je členem Svaz průmyslu a dopravy ČR, uvedl její generální ředitel Markus J. Beyrer: „BUSINESSEUROPE uznává odvážný přístup vytvořit efektivnější strukturu nové Komise. Podtrhuje to jasný cíl zaměřit se na klíčové priority nezbytné k tomu, aby se Evropa stala konkurenceschopnější a aby bylo dosaženo vyššího růst a bylo vytvořeno více pracovních míst.“

Další informace k očekávání byznysu ve vztahu k nové Evropské komisi poskytne:

Tomáš Pirkl

CONFEDERATION OF INDUSTRY OF THE CZECH REPUBLIC

Permanent Delegate to BUSINESSEUROPE

Rue du Trone 60

1050 Brussels

Tel: + 32 473 83 25 61

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.spcr.cz

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět