Česko-vietnamské podnikatelské fórum

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) pomáhá navazovat českým firmám kontakty s vietnamskými.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

S cílem pomoci snazšímu navazování kontaktů mezi českými a vietnamskými firmami uspořádal dnes v Praze Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Vietnamsko-české podnikatelské fórum a setkání s vietnamskou obchodní delegací. Zúčastnili se jej zástupci 45 českých firem a dále představitelé bezmála 40 firem z Vietnamu, kteří na návštěvu do ČR doprovodili náměstka ministra průmyslu a obchodu Vietnamské socialistické republiky Do Thang Haie.

 „Vietnam je pro české firmy významný nejenom proto, že dodávky do země probíhají historicky už celá desetiletí,“ řekl člen představenstva SP ČR František Chaloupecký, který SP ČR na obchodním fóru zastupoval. Připomněl, že se nyní firmy orientované na trhy v Rusku a Ukrajině snaží přeorientovat také na další odbytiště.

Podle zjištění SP ČR zájem firem o vietnamský trh má více jak šestina tuzemských firem ( přibližně 17 procent ). Tento zájem je poměrně stabilní, ovšem jen menší část firem na vietnamských trh skutečně vstupuje.

Již v květnu letošního roku uspořádal cestu do Vietnamu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Navštívil Hanoj a Ho Či Minovo Město. Proběhly tam zásadní diskuse a jednání jak na úrovni resortních ministrů, tak z hlediska jednotlivých firem,“ uvedl František Chaloupecký.

Čeští podnikatelé na setkání měli také možnost osobně jednat nejen o svých exportních záměrech se členy vietnamské obchodní delegace a konzultovat konkrétní záležitosti s pracovníky vietnamského velvyslanectví v ČR. Členy doprovodné mise z Vietnamu byli zejména zástupci potravinářského, kožedělného a oděvního průmyslu, ale též lidé z firem podnikajících ve strojírenství a elektrotechnice.

Fotogalerii z Česko-vietnamského podnikatelského fóra najdete zde:

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět