Klíčovým tématem tripartity byla elektronická evidence tržeb

  Na jednání se dostavil prezident republiky M. Zeman. V diskusi byla zmíněna i minimální mzda a podnikatelské mise.  .

 

Rada hospodářské a sociální dohody ČR, které se zúčatnili zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR v čele s jeho prezidentem Jaroslavem Hanákem, projednala v pondělí 20. října Akční plán na podporu růstu a zaměstnanosti. Dále se tripartita zabývala Návrhem řešení problematiky vodní dopravy. Jednání Tripartity se mimořádně účastnil prezident republiky Miloš Zeman, který společně se zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanců i vlády prodiskutoval otázky zvýšení tarifních platů pro zaměstnance veřejného sektoru či problematiku elektronické evidence tržeb. Na ní se shodly všichni sociální partneři.

Plánu ministra financí Andreje Babiše (ANO) zavést od roku 2016 elektronickou evidenci tržeb už podle všeho nic nestojí v cestě. Babišův úřad odhaduje, že pokud bude vše fungovat, narostou příjmy státu z DPH, spotřebních daní a daně z příjmů až o třicet miliard korun ročně. Na rozdíl od velkých firem, které už příjmy registrovat musejí, jsou proti záměru živnostníci.
„Elektronická evidence je jedno z nejdůležitějších opatření proti daňovým únikům. Pro zavedení má vláda silnou podporu ze strany sociálních partnerů,“ uvedl po jednání tripartity premiér Bohuslav Sobotka. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka přinese počítačová databáze pořádek do vnitřního trhu. „Čím více se to zavede a čím více lidí to postihne, tím lépe. Už je čas, aby všichni platili daně a poctivě podnikali,“ uvedl.
Elektronická evidence tržeb po chorvatském vzoru nahrazuje dřívější záměr vlády z roku 2005 zavést registrační pokladny. Nyní by byly pokladny obchodníků napojeny na internet a informace o každé přijaté platbě by okamžitě dostávaly finanční úřady. Ty by obratem zasílaly zpět potvrzení o transakci s unikátním kódem účtenky, kterou by podnikatel vytiskl a předal zákazníkovi.
Babišovy plány už před časem kritizovali živnostníci. Zavedení on-line registrace tržeb by podle předsedy Unie malých a středních podniků ČR Davida Šejcha přišlo firmy na dvě a půl miliardy korun.

Jednalo se i o Akčním plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, na jehž přípravě se podíleli i zástupci Svazu průmyslu dopravy ČR s cílem dosáhnout efektivnějšího čerpání evropských fondů, investic do výstavby páteřní infrastruktury, opravy a údržby bytového fondu a veřejných budov. Dalšími prioritami v plánu jsou zefektivnění systému územního a stavebního řízení, lepší zadávání veřejných zakázek, podpora exportu, zvýšení potenciálu ICT sektoru, efektivní výkon fungující veřejné správy a aktivní politika zaměstnanosti.

Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky projednal společně se sociálními partnery také Návrh řešení problematiky vodní dopravy. Další jednání je plánováno na 10. listopadu, kdy se sejde Rada hospodářské a sociální dohody se zástupci krajských tripartit.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět