Dřívější povinná maturita z matematiky je v zájmu firem

 Zahájení v  roce 2019 akceptuje SP ČR jako nejbližší termín. Požaduje jeho uzákonění a to, aby do obratu k matematice byla zapojena veřejnost.    .

---------------------------------------------------------------------------------------------

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá reálnou úvahu ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka zavést do škol povinnou maturitu z matematiky již v roce 2019, tedy o rok dříve, než původně plánoval.

Povinné maturitní zkoušky z matematiky dříve než v roce 2020 byl požadavek SP ČR. Prosazoval jej při jednání s ministrem a téma zvednul na tripartitě.

Zahájení v roce 2019 akceptuje SP ČR jako nejbližší termín. Požaduje však, aby byl uzákoněn nejpozději v roce 2016.

Stát by měl věnovat výuce matematiky výraznou pozornost, nejde pouze o vyhlášení termínu, nýbrž nastavení celého systému. Možností, jak zpřístupnit matematiku dětem, je využití netradiční výukové metody prof. Milana Hejného.

Do přípravy je potřeba zapojit celou veřejnost například celopološnou kampaní a spoluprací s věřejností. Příkladem může být Polsko, které nenechalo přípravu pouze na učitelích a žácích, nýbrž zapojilo do ní i rodiče a veřejnost.

Vhodnou příležitostí začít uvažovat o podpoře matematiky je příští rok, který SP ČR vyhlásil Rokem průmyslu a technického vzdělávání a vyzval, aby se k němu svými aktivitami připojily firmy, školy, technická centra a muzea, státní a veřejná správa a média s cílem změnit pohled veřejnosti na technické obory. Právě nedostatek technicky vzdělaných pracovníků je dlouhodobě jeden z největších problémů tuzemských firem.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět