První společné jednání národní a krajských tripartit

  Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek pozval vedení SP ČR na lednové jednání hejtmanů.  .

---------------------------------------------------------------------------------------

 

Zástupci Rady hospodářské a sociální dohody ČR se v pondělí 10. listopadu setkali k historicky prvnímu společnému jednání s krajskými tripartitami. Hlavními tématy, která se projednala v pražském Lichtenštejnském paláci, byly podpora hospodářského růstu a zaměstnanosti, čerpání evropských prostředků, reforma středního školství a také sociální dialog v krajích.

„Je to historicky první setkání tripartit. Věřím, že tato nová tradice přispěje k tomu, abychom se na celostátní tripartitě věnovali i klíčovým regionálním problémům,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka seznámil sociální partnery s Akčním plánem na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, který vychází z významných strategických a koncepčních materiálů vlády a návrhů opatření pro podporu hospodářského růstu ČR. Cílem plánu je zajistit, aby opatření, na kterých je dlouhodobá shoda, byla co nejrychleji realizována. Akční plán počítá mimo jiné s investicemi do výstavby páteřní infrastruktury, která zlepší dopravní obslužnost v krajích.

Premiér také na společném jednání představil dva nedávno schválené klíčové materiály Ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o Aktivizační opatření k řešení nepříznivé situace na trhu práce a o Strategii politiky zaměstnanosti do roku 2020.

Zástupci jednotlivých krajských tripartit informovali o stavu sociálního dialogu v regionech, o řešených tématech a také o samotném fungování krajských organizací.

Hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek pozval po jednání s prezidentem SP ČR Jaroslavem Hanákem vedení SP ČR na lednové jednání hejtmanů. Jedním z témat bude situace v oblasti vzdělávání v krajích, zahrnující problém financování škol a podpory technických oborů. Hejtmani budou také osloveni, aby se zapojili do SP ČR vyhlášeného Roku průmyslu a technického vzdělávání.

Společné setkání národní a krajských tripartit je dalším významným krokem k posílení sociálního dialogu. V tomto formátu by se měli zástupci tripartit scházet jednou do roka. Národní tripartita bude o dění v regionech informována průběžnými zprávami a v případě nutnosti by se určitá témata z krajů projednávala s krajskými zástupci na jednání národní tripartity.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět