SP ČR: Mise do Kazachstánu a Tádžikistánu začala

Více jak osm desítek podnikatelů jsou součástí byznysové delegace, provázející prezidenta M.Zemana při jeho oficální návštěvě.  .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více jak osm desítek podnikatelů zahajuje zítra pracovní část programu delegace, která od 23. do 27. listopadu doprovází prezidenta ČR Miloše Zemana při jeho oficiální cestě do Kazachstánu a Tádžikistánu. V čele podnikatelské mise je Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), který misi organizuje.

Účastníci zastupují firmy ze strojírenství, výroby dopravních prostředků, vodohospodářství, letectví či zbrojního průmyslu, ale také z bankovního sektoru. Mise se účastí také představitelé ČEB a EGAP či Technologické agentury.

Hlavními akcemi budou v obou metropolích Česko-kazachstánské business fórum v Rixos hotel Astana a Česko-tádžické business fórum v Národní knihovně Tádžikistánu v Dušambe, a to za účasti prezidentů těchto zemí. Podnikatelská fóra svým vystoupením otevře šéf SP ČR Jaroslav Hanák.

V Kazachstánu se předpokládá podpis deseti memorand či dohod o spolupráci a memorand o realizaci projektu. SP ČR podepíše Dohodu o spolupráci s Komorou zahraničního obchodu, která je dceřinou organizací Národní komory podnikatelů Kazachstánu. Dohodu o spolupráci podepíšou zásstupci SP ČR také s partnerskou Obchodní a průmyslovou komorou Republiky Tádžikistán.

Je zřejmé, že vzájemný obchod zdaleka nenaplňuje potenciál. Věřím, že tato podnikatelská mise i podepsané dohody s našimi partnery mohou dílčím způsobem přispět k jeho povzbuzení,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Plánována jsou oboustranná jednání firem. Součástí programu v Tádžikistánu je i návštěva průmyslových podniků OOO Talko kabel a OOO Fazi isticlol-2011.