Šéf SP&ČR vystoupil před hejtmany

Jaroslav Hanák prezentoval na Radě Asociace krajů v Brně Rok průmyslu a technického vzdělávání a vyzval k opravám silnic 2. a 3. tříd.  .

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák vystoupil v pátek 16. ledna v brněnské vile Staissni na Radě Asociace krajů. Přítomným hejtmanům zejména přiblížil záměr Roku průmyslu a technického vzdělávání, který Svaz oficiálně zahájil v Národním technickém muzeu v Praze za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky a dalších členů vlády a významných hostů, včetně Pavla Kysilky, šéfa České spořitelny, která je generálním partnerem Roku či Bohdana Wojnara, člena představenstva ŠKODA AUTO, která je dalším partnerem. „Seznámil jsem přítomné s našimi cíli a s hlavními partnery. Zdvořile jsem hejtmany vyzval k partnerství, role hejtmanství je v krajích nezastupitelná,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Hejtmané vyjádřili zájem o hlavní akce Roku a o regionální akce. Deklarovali společný zájem o tlak na systémové změny, které by vedly k výraznější podpoře technického vzdělávání. “Zájem o zapojení krajů a o partnerství je patrný,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Tématem byl i zájem firem o převzetí některých krajských středních odborných škol.

Důležitým projednávaným tématem byla dopravní infrastruktura. Prezident SP ČR vyzval hejtmany k systémové každoroční podpoře oprav silnic 2. a 3. tříd v rozsahu tří až pěti miliard korun a ke zvýšení společných aktivit, které by zrychlily výstavbu dopravní infrastruktury. Zmínil i zákon o veřejných zákazkách, který by měl zrychlit a zkvalitnit vystavbu dopravní infrastruktury. Zvedl i téma staveního zákona a jednotného povolovacího řízení. „Dohodli jsme se na vzájemné podpoře  a spolupráci v oblasti dopravní infrastruktury,“ zhodnotil setkání Jaroslav Hanák.

„Bavili jsme se i o podpoře byznysu v regionech,“ uvedl předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek, který šéfa SP ČR na setkání pozval. Ve vztahu k podpoře exportu Michal Hašek dodal, že  je úkolem hejtmanů být spojovacím mostem do regionů Ruské federace. Jednání Rady se totiž zúčastnil vicepremiér Republiky Tatarstán Roman Alexandrovič Šajchutdinov, který představil hejtmanům projekt e-governmentu v Republice Tatarstán. Jde o pokročilý systém elektronizace veřejné správy, kde nekolují papíry, ale vše se řeší elektronicky. 

 

 

 

 

 

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět