SP ČR: Průmysl v červenci opět tahounem ekonomiky

Nedostatek technicky vzdělaných pracovníků se stále více stává hrozbou omezení průmyslové výroby.

 

Průmyslová produkce v červenci podobně jako v předchozích měsících táhla českou ekonomiku. Reálně meziročně vzrostla o 4,6 %, ovšem po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byl nárůst meziročně o 7,2 %.
„Společně s exportem průmysl potvrdil svoji dominantní roli při zajištění růstu hospodářství. Dokonce ve srovnání s vývojem v Evropské unii potvrzuje náš průmysl svoji dobrou výkonnost a konkurenceschopnost,“ uvedl poradce prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Boris Dlouhý.
Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v červnu 2015 v EU28 meziročně vzrostla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 1,7 %.
Poměrně vysoká dynamika růstu průmyslové výroby v ČR se projevuje ve zvýšení poptávky po pracovnících. „Průmyslové firmy přijímají nové zaměstnance, ale nabídka lidí na trhu práce v potřebné struktuře se může v dalším období projevit jako omezení jejich dalšího růstu,“ uvedl Boris Dlouhý.
Podle zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR firmy dlouhodobě a průřezově regiony upozorňují na nedostatek technicky vzdělaných pracovníků. V roce 2008 před vypuknutím hospodářské recese se poptávka odhadovala na 100 tisíc pracovníků. Vzhledem k tomu, že průmysl již překonal objem výroby z předkrizového období, poptávka po lidech se výrazně zvýšila. „Potřebujeme vyšší pružnost trhu práce. To je jeden ze základních úkolů pro vládu. Je třeba se zabývat nejen rekvalifikacemi, ale i migrací pracovních sil mezi regiony,“ uvedl Boris Dlouhý. 

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět