Nová pravidla na cestě k energetické unii

Evropská komise představila balíček nových pravidel a strategie.

 

Dne 16. února 2016 představila Evropská komise balíček nových pravidel a strategie pro energetickou unii: návrh novely nařízení 994/2010/EU o bezpečnosti dodávek zemního plynu, návrh nařízení o mezivládních dohodách v energetice, sdělení ke strategii pro zkapalněný zemní plyn (LNG) a zásobníky plynu, a sdělení obsahující evropskou strategii pro vytápění a chlazení.

Svaz průmyslu a dopravy balíček vítá jako žádoucí zpřesnění komplexních a ambiciózních plánů EU v oblasti energetiky a ochrany klimatu. Lze očekávat, že se podoba předkládaných nařízení vzhledem k citlivosti tématu ještě bude měnit během hledání kompromisů mezi členskými státy a na půdě Evropského parlamentu.

„Tento balíček je dalším krokem k naplnění cílů energetické unie, pro český průmysl však bude kritické, jak Evropská komise ve svých návrzích na revizi směrnice o energetické účinnosti a na revizi směrnice o obnovitelných zdrojích zohlední výsledky veřejné konzultace, respektive jaká opatření a nástroje Komise navrhne pro plnění příslušných cílů a strategií pro období do roku 2030,“ shrnuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Daniel Beneš. Pouze včasné vyjasnění konkrétního způsobu dosažení těchto cílů poskytne průmyslu nezbytnou předvídatelnost regulatorního rámce a právní jistotu.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

 

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět