Mezi exportéry vede Rusko, skokany roku USA a Írán

Ruská federace je pro české exportéry nejzajímavější vývozní destinací. Mezi TOP 10 zemí zájmu vývozců se však dostaly také Spojené státy, které se tak staly pomyslným skokanem roku. Lze k nim zařadit také Írán a Srbsko. Do TOP 10 zemí zájmu našich vývozců se však dostaly i země jako je Saúdská Arábie a Spojené Arabské Emiráty.

„Amerika je mezi českými exportéry čím dál populárnější. Vývozci už netrpí přílišným respektem k tamnímu trhu a začínají na něm být velmi úspěšní. Nejlépe se jim zatím daří v oblasti IT, v leteckém průmyslu a ve zdravotnictví,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Radek Špicar.

V souvislosti s obavami z vystoupení Velké Británie z Evropské unie se zástupci firem letos začali více zajímat právě o tuto zemi a na přední příčky zájmu se po několika letech opět dostala Ukrajina. Stabilní poptávka je po informacích o Číně a Německu. Vyplývá to ze zjištění SP ČR mezi firmami, které se v Praze ve dnech 22. až 24. června zúčastní dvoudenní konzultace představitelů firem s ekonomickými diplomaty a řediteli zahraničních kanceláří agentury CzechTrade.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.