Kybernetická revoluce i mezinárodní vzdělávací aktivity

Regionální zastoupení SP ČR ve Zlínském kraji informuje o zajímavých počinech partnerů nejen na poli technického vzdělávání.

Co přinese kybernetická revoluce a jak být připraven na průmysl 4.0? Jak rychleji řešit složitý a zdlouhavý proces dostavby či modernizaci a elektrizaci železničních spojení Otrokovice-Zlín-Vizovice? Jaké aktivity si pro žáky a veřejnost přichystalo Střední odborné učiliště v Uherském Brodě?

Krajská konference ENERSOL

Třináctý ročník žákovské soutěže Enersol, kterou ve Zlínském kraji již tradičně pořádá Střední průmyslová škola Otrokovice ve spolupráci se vzdělávací agenturou Silma Pask, dal vyniknout pracím s tématikou ekologické dopravy, vodního hospodářství, inteligentních domů či ekologického ukládání energie v superkondenzátorech.

Rok 2017 našel ve Zlínském kraji dvacet šest nadšených mladých lidí ze sedmi středních škol, kteří zpracovali jednadvacet zajímavých prací souvisejících s problematikou ekologie. Nad konáním akce převzal záštitu krajský radní pro školství Petr Gazdík. Soutěžící studenty přišel osobně pozdravit statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Jiří Sukop.

Nelehkou situaci měla porota, která nakonec vybrala sedmičlenný tým, který bude Zlínský kraj reprezentovat na celostátní konferenci v Pelhřimově. Vítězem kategorie Enersol a praxe se stali Kateřina Bachůrková a Pavel Jeřábek ze SPŠ Otrokovice, kteří si položili otázku, zda se může se stát CNG palivem budoucnosti, v kategorii Enersol a inovace zaujala porotu nejvíc práce žáků SŠ-COPT Kroměříž na téma Měřič kapacity superkondenzátorů a v kategorii Enersol a popularizace bude se svým projektem Zlínský kraj reprezentovat Jakub Kolomazník ze SŠPHZ Uherské Hradiště. Více...

Krajská kola soutěže dovedností

Ve dnech 8. a 9. března 2017 proběhla na Střední průmyslové škole Otrokovice krajská kola soutěže odborných dovedností u oborů Instalatér a Karosář.

Ve středu 8. března 2017 se konal jubilejní XX. ročník soutěže SOD Učeň Instalatér 2017 pod záštitou CTI ČR a firmou Ptáček VO. Letošního krajského kola se zúčastnily školy ze GJP a SOŠ Slavičína, SŠ-COPT Kroměříže a SPŠ Otrokovice. Žáci se museli vypořádat s náročným zadáním v oblasti svařování oceli a plastů, pájení mědi a kompletace zařizovacích předmětů. Nejlépe se s nástrahami soutěže vypořádali v družstvech zástupci SPŠ Otrokovice. Více...

Experimentárium hostilo 1. Krajské kolo odborné a metodické soutěže Talenty pro firmy „T-PROFI“

Krajská hospodářská komora Zlínského kraje uspořádala 1. Krajské kolo odborné a metodické soutěže Talenty pro firmy „T-PROFI“. Akce proběhla 8. února Experimentáriu v Otrokovicích.

Cílem soutěže je podpora zavádění polytechnické výuky v rámci odborného vzdělávání na ZŠ a rozvoj kreativního myšlení žáků i studentů, posilování prestiže technických profesí mezi širokou laickou i odbornou veřejností a propagace existující spolupráce zaměstnavatelů se středními a základními školami.

Vícegenerační týmy byly sestaveny z žáků základních a středních škol, kteří za přítomnosti odborníka z firmy a pedagogického pracovníka společně plnili zadané úkoly s využitím polytechnické stavebnice Merkur. Úkolem bylo sestavit konstrukci zařízení a zprovoznit jej, dle předchozího zadání v časovém limitu 2 - 3 hodin.

Součástí soutěže jsou doprovodné disciplíny zaměřené na rozvoj jemné motoriky a bezpečnost práce. Více...

Kraj se aktivně podílí na realizaci dvou mezinárodních projektů ve školství

Dva nové mezinárodní projekty ve školství, do nichž je aktivně zapojen, připravil Zlínský kraj do výzvy v rámci programu Erasmus+, který vyhlašuje Evropská komise a v České republice ho administruje Dům zahraniční spolupráce Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. První z nich je zaměřen na zvýšení úrovně a atraktivity odborného vzdělávání, druhý na snížení počtu žáků, kteří předčasně odcházejí ze škol z důvodu špatného výběru oboru studia.

První z projektů nazvaný „Improvement of STEM Education for Competitive Europe" je zacílen na zvýšení úrovně a atraktivity odborného vzdělávání. Prostřednictvím projektových setkávání bude jeho účastníkům umožněna výměna informací, zkušeností a příkladů dobré praxe v zásadních oblastech projektu. Těmi budou spolupráce se zaměstnavateli, a to od zajištění odborného výcviku pro žáky, přes využití zaměstnanců podniků k propagaci vybraných oborů ve školách (tzv. STEM ambasadorů), až po zavedení prvků duálního vzdělávání, založeného na propojení škol a firem. Pozornost bude soustředěna také na efektivní aktivity, které zvýší zájem mladých lidí (zvláště pak dívek) o studium přírodovědných a technických oborů nebo matematiky. Zlínský kraj je přímo předkladatelem projektu, dalšími partnery jsou například Trenčianský samosprávný kraj nebo akademické a školní instituce z Velké Británie, Irska, Turecka, a Kypru.

Druhý projekt se jmenuje „The School Improvement Partnership Project". Jak už bylo uvedeno, jeho cílem je snížení počtu žáků, kteří odcházejí předčasně ze vzdělávání z důvodu špatného výběru oboru studia. Prostřednictvím projektových setkání a certifikovaných školicích aktivit projekt umožní zejména vývoj nástroje „Grade Predictor", který na základě analýzy studijních výsledků žáků v prvním ročníku středoškolského studia dokáže odhalit jejich slabá místa (např. nedostatek vědomostí pro úspěšné zvládnutí středoškolské matematiky) a zároveň nabídne pedagogům škálu vhodných intervencí (např. cílené poradenství, doučování), které mohou u žáků zabránit předčasnému ukončení studia. Součástí projektu bude také vytvoření metodik a proškolení týmu pedagogů k použití tohoto nástroje a zároveň otestování nástroje a následné vytvoření jeho finální verze, kterou si každá zapojená země upraví tak, aby zohledňovala specifika jejího vzdělávacího systému. Kromě Zlínského kraje jsou do projektu zapojeny také odborné školy a instituce z Irska, Finska, Španělska a Turecka. Více...

Kybernetická revoluce: Průmysl 4.0 v praxi

Cílem dubnového semináře bylo ukázat, jak se připravit na zostřující boj s konkurenty, kteří již naplno využívají ve svém podnikání prvky kybernetiky, robotiky, internetu věcí a mnohé dalších nadčasových novinek. Účastníci se dozvěděli zajímavé informace o tom, co je Průmysl 4.0 a jaké prvky jsou pro něj charakteristické. Naučili se mimo jiné, jak při aplikaci moderních principů a postupů může firma významně ušetřit na svých nákladech, dosáhnout významného posílení své konkurenceschopnosti. V prostorách Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci pořádalo sdružení CzechInno.

Mezinárodní soutěž žáků i cyklus odborných přednášek pro veřejnost

Střední odborné učiliště Uherský Brod pořádalo v dubnu již devátý ročník Mezinárodní soutěže žáků oborů Malíř a Opravář zemědělských strojů. Záštitu nad soutěží převzal hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Ve stejném měsíci uspořádalo Střední odborné učiliště Uherský Brod rovněž cyklus odborných přednášek pro veřejnost.
Odborníci veřejnost teoreticky i prakticky seznamovali s kontrolou a revizemi komínů, údržbou podlahových krytin, montáží a opravou vodovodních baterií, s malířskými dekorativními technikami, zakládáním a údržbou trávníků, kontrolou stavu brzd a tlumičů a s řadou dalších praktických dovedností.

Moravské dopravní fórum

Klíčovou úlohou infrastruktury v rozvoji regionu Střední Moravy a způsoby, jak rychleji řešit složitý a zdlouhavý proces dostavby např. D1, zahájení D49 či D5505, urychlení přípravy D5501 a D5502, nebo modernizací a elektrizací železničních spojení Otrokovice-Zlín-Vizovice, se zabývalo dubnové Moravské dopravní fórum konané v Olomouci. Cílem setkání bylo hledání východisek umožňujících naplňování rozvojových cílů v období 2014–2020. Pořádalo Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě.

Konference „Finance a výkonnost firem ve vědě, výuce a praxi“

V prostorách Fakulty managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se na sklonku dubna uskutečnila již tradiční mezinárodní vědecká konference Finance a výkonnost firem ve vědě, výuce a praxi, jejímž cílem byla vzájemná výměna nových teoretických a praktických poznatků s diskusí nad aplikací těchto poznatků v pedagogickém procesu i podnikatelské praxi.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět