V kraji byli oceněni žáci středních škol i podnikatelé

Podzim probíhal v Moravskoslezském ve znamení podnikatelských soutěží.

V listopadu proběhlo ocenění nejúspěšnějších žáků a školních týmů středních škol v Moravskoslezském kraji ve školním roce 2016/2017 a své vítěze již zná i soutěž Spokojený zákazník. Toto prestižní ocenění se vítězům uděluje na dva roky. V kraji začaly sloužit starším spoluobčanům další Senior pointy.

Šestnáctý ročník ceny Spokojený zákazník Moravskoslezského kraje, kterou vyhlásilo Sdružení českých spotřebitelů, má svoje vítěze. Záštitu nad letošním ročníkem soutěže převzal moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Projekt finančně podporuje Moravskoslezský kraj.

Prestižní ocenění se vítězům uděluje na dva roky. Potvrzuje, že firma, která ho získala, trvale poskytuje služby v oboru svého podnikání v souladu s očekáváním spotřebitele. „Pokud se zákazník vrací ke stejnému výrobku nebo značce, znamená to, že je spokojený s jejich kvalitou. Pro podnikatele pak, že svůj business dělá dobře. Moravskoslezský kraj podporuje rozvoj podnikání, a proto podporujeme i soutěž, která zvýší povědomí o podnikatelích schopných náročné požadavky spotřebitelů uspokojit,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Ceny Spokojený zákazník Moravskoslezského kraje v pondělí 13. listopadu 2017 vítězům – čtrnácti podnikatelům – v zastoupení hejtmana předal jeho náměstek pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška. „Ochranu spotřebitele vnímáme jako nedílnou součást regionální politiky. Jsem rád, že firem, které by splnily podmínky k získání ceny Spokojený zákazník v Moravskoslezském kraji, je hodně, a že odborná komise měla i tentokrát těžký výběr,“ konstatoval náměstek hejtmana Jan Krkoška.

„Komise vybírala vítěze z 32 podnikatelských subjektů, které spokojení zákazníci na cenu letos navrhli. Ocenění si podnikatelé velmi váží,“ uvedla vedoucí odboru vnitra a krajského živnostenského úřadu, předsedkyně odborné komise v Moravskoslezském kraji Věra Korčová.

Ocenění podnikatelé:

•    Beskydský šindel, s.r.o., Trojanovice, výroba štípaných valašských šindelů
•    TENIS HOTEL VITALITY, a.s., Vendryně, hotel pro sportovce, rodiny s dětmi, wellness centrum
•    Jan Pešula, Orlová-Poruba, prodej, poradenství a montáž dveří a podlah
•    Hana Lánská, Odry, Pizzerka.cz, včetně rozvozu jídla
•    Statek u Veverků s.r.o., Bohuslavice, rodinná firma s dlouholetou tradicí v zemědělství
•    HEDVA ČESKÝ BROKÁT, s.r.o., Rýmařov, prodejna žakárských tkanin a textilních výrobků
•    Bowling centrum Kopřivnice, s.r.o., provozovna Kopřivnice, sport s restaurací
•    Václav Šamal, Bohumín – Nový Bohumín, Antikvariát Bohumín
•    Jan Jaroš, Bílovec, FITCAFFÉ-SPORTOVNÍ CLUB HONZY JAROŠE, moderní fitness centrum
•    Oldřich Menšík, Kunčice pod Ondřejníkem, FARMA MENŠÍK – bio farma v Beskydech
•    Ing. Jana Adamcová, Frýdek-Místek, Design HAAD, výroba a prodej originální módy
•    Petra Trunčíková, Dolní Benešov, Galerie květin Agave
•    Petr Finstrle, Krnov, prodej a servis mopedů, skútrů a motocyklů
•    Vladimír Němčanský, Autoškola NEMO, Opava
Bližší informace na: www.konzument.cz

Ocenění nejúspěšnějších žáků a školních týmů středních škol

Ve čtvrtek 9. listopadu 2017 proběhl již 16. ročník slavnostního „Oceňování nejúspěšnějších žáků a školních týmů středních škol v Moravskoslezském kraji ve školním roce 2016/2017“. Slavnostní ocenění proběhlo v Multifunkčním sále GONG, kde byly žákům předány věcné dary ve formě poukázek na nákup zboží pro volný čas, dále certifikáty, květiny a prezentační předměty kraje v celkové hodnotě 130.000 Kč. Návrhy na ocenění žáků mohli podávat ředitelé středních škol, které mají sídlo Moravskoslezském kraji a to bez ohledu na zřizovatele. Celkem bylo podáno 45 návrhů na ocenění nejúspěšnějšího žáka a 22 návrhů na ocenění školního týmu. Po vyhodnocení bylo navrženo a radou kraje schváleno k ocenění 25 žáků a 5 školních týmů.

Kritéria hodnocení se týkala školního roku 2016/2017 a patřila mezi ně:

•    dosažení mimořádných výsledků krajského, národního či mezinárodního významu v mimoškolních aktivitách v oblastech: umělecké a kulturní činnosti, sportu, technických dovedností, péče o přírodu a životní prostředí, v badatelské činnosti (věda, výzkum, historie) nebo žák vynikal v jiných společensky prospěšných činnostech,
•    úspěšná reprezentace školy na soutěžích a přehlídkách vyhlášených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a jinými vyhlašovateli,
•    aktivní účast na dobrovolnické činnosti zaměřené na společensky znevýhodněné občany.

Další Senior pointy začaly v Moravskoslezském kraji sloužit seniorům

V Moravskoslezském kraji byla slavnostně otevřena další tři kontaktní místa pro seniory, a to v Bruntále, Karviné a Kopřivnici. Po Frýdku-Místku, Ostravě a Opavě tak seniorům v Moravskoslezském kraji slouží šest tzv. Senior Pointů.

V Senior Pointu mohou senioři získat informace o místních seniorských sdruženích a spolcích, z oblasti bezpečnosti, prevence, zúčastňovat se různých besed a přednášek. Čeká je klidné, přátelské prostředí a prostor, kde si mohou posedět, popovídat si. Personál jim poradí, bezplatně poskytne odborné konzultace. Klienti tu mají volný přístup k počítači s internetem, mohou využívat a nabízet nejrůznější volnočasové aktivity. Zájemci se tu také mohou zaregistrovat do slevové sítě Senior Pas.

„Je naší snahou podporovat zdravý životní styl seniorů a zvyšovat kvalitu jejich života. Vítáme jakoukoliv aktivitu, která se zabývá zkvalitňováním života starších lidí. Jsem proto velmi rád, že prostřednictvím krajského projektu můžeme podpořit vznik a provoz těchto kontaktních míst. Věřím, že se stanou nedílnou součástí života seniorů a místem pro vzájemná setkání a zdrojem potřebných informací,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

Jednotlivá seniorská kontaktní místa provozuje obecně prospěšná společnost Společně. Senior Pointy vznikly v rámci projektu Zdravé stárnutí v Moravskoslezském kraji, který byl finančně podpořen z Dotačního programu na podporu krajské samosprávy v oblasti stárnutí Ministerstva práce a sociálních věcí. Je spolufinancován také z krajského rozpočtu.

„Chceme, aby tato důležitá centra pro seniory fungovala v každém okrese. Kraj letos obdržel z Ministerstva práce a sociálních věcí dotaci ve výši 814 tisíc korun na realizaci projektu Zdravé stárnutí v MSK. Vznik Senior Pointů kraj dofinancovává zhruba 471 tisíci korunami ze svého rozpočtu,“ upřesnil náměstek hejtmana Jiří Navrátil s tím, že za dobu své existence v průběhu října poskytly Senior Pointy v kraji služby 226 seniorům.

Senior Pointy v Moravskoslezském kraji:

Frýdek Místek: Křížový podchod; středa 8:00 až 16:00 hod.
Ostrava: U Tiskárny 1; pátek 8:00 až 16:00 hod.
Opava: Rolnická 29; čtvrtek 7:30 až 16:00 hod.
Kopřivnice: Štefánikova 1163/12; pondělí 8:00 až 16:30 hod.
Bruntál: Náměstí Míru 5; úterý 8:00 až 16:30 hod.
Karviná: V Aleji 433/5a; čtvrtek 8:00 až 16:30 hod.

David Vondrák
/
kategorie Svaz v regionech
zpět