Debata zakladatelů CEBRE se zástupci EP

Dne 16. června se přestavitelé zakladatelských organizací CEBRE (SPD, KZPS a HK) setkali s českými europoslanci. Na společné debatě probírali vysílání pracovníků v rámci EU trhu, obchodní dohody EU se třetími zeměmi a balíček pro čistou energii v EU. Z Evropského parlamentu se setkání zúčastnili například Pavel Telička, Martina Dlabajová, Luděk Niedermayer nebo Jan Zahradil a další.

Účastníci debaty nejvíce diskutovali vysílání pracovníků na vnitřním trhu, zejména část tzv. silničního balíčku. Vzrůstající protekcionismus trápí hlavně řidiče. „Například do Francie už řidiči ani nechtějí jezdit, kvůli problémům, které jim dělají francouzští kontroloři. S Macronem protekcionismus ještě vzroste,“ komentoval situaci prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Z debaty také vyplynulo, že by Česká republika měla usilovat o svou pozici v tzv. tvrdém jádru EU. „Nepamatuji si, že bychom jako Česká republika samostatně změnili nějaká rozhodnutí či něco prosadili. Dělejme všechno pro to, abychom se dostali do tvrdého jádra EU,“ vyzval politiky Jaroslav Hanák a apeloval na ně, aby v parlamentu hájili zájmy ČR.

kategorie CEBRE a SPČR
zpět