Zprávu o stavu Unie poznamenala uprchlická krize

Hlavním principem, kterým se musíme řídit, je lidská důstojnost, apeluje Jean-Claude Juncker.


Vystoupení předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera o stavu Unie v Evropském parlamentu 9. 9. 2015 se ze dvou třetin věnovalo uprchlické krizi v Evropě a synergicky tak souznělo s návrhy předloženými před nadcházejícím mimořádným jednáním Rady pro spravedlnost a vnitřní věci.

Nicméně předseda Evropské komise Juncker ve svém dopise adresovaném předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi a premiérovi Lucemburska Xavieru Bettelovi se vrací ke svému hlavnímu mementu – podpoře růstu a zaměstnanosti v Evropě: „Pokrok v deseti prioritách Evropské komise ukazuje, že jsme naplnili své sliby být většími a ambicióznějšími u velkých věcí a malými a skromnějšími u malých věcí.“

Předseda Juncker současně slíbil, že ve svém pracovním programu na rok 2016 Evropská komise naváže konkrétními kroky a zaměří se zejména na vyřešení uprchlické krize, podporu růstu a zaměstnanosti, zejména cestou investic a prohloubením vnitřního trhu, posílení Hospodářské a měnové unie a její sociální dimenze a spravedlivý daňový režim. Víceletý finanční rámec bude přezkoumán, zda odpovídá současným výzvám.

pdfVystoupení předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera v Evropském parlamentu106.22 KB (AJ)

 

pdfZpráva o stavu Unie1.59 MB

pdfDopis předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera640.19 KB

Další informace na webu Evropské komise a Evropského parlamentu

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět