EU a Keňa dokončují jednání o dohodě o hospodářském partnerství

EU a Keňa dnes oznámily politické uzavření jednání o dohodě o hospodářském partnerství (EPA).

Dohoda podpoří obchod se zbožím a vytvoří nové hospodářské příležitosti, přičemž cílená spolupráce posílí hospodářský rozvoj Keni. Jedná se o nejambicióznější obchodní dohodu EU s rozvojovou zemí, pokud jde o ustanovení o udržitelnosti, jako je ochrana klimatu a životního prostředí a pracovní práva. 

EU je první vývozní destinací a druhým největším obchodním partnerem Keni, jejíž celkový objem obchodu v roce 2022 dosáhne 3,3 miliardy eur, což je o 27 % více než v roce 2018. Dohoda o hospodářském partnerství vytvoří více příležitostí pro keňské podniky a vývozce, protože najednou plně otevře trh EU pro keňské výrobky a díky větší právní jistotě a stabilitě bude motivovat investice EU do Keni.

Keňa, oficiálně Keňská republika, je stát ve východní Africe. Se svými více než 53,77 mil. obyvatel je Keňa 27. nejlidnatější zemí světa a 7. nejlidnatější zemí Afriky. Hlavním a největším městem Keni je Nairobi, zatímco jejím nejstarším, v současnosti druhým největším městem a prvním hlavním městem je pobřežní město Mombasa. Potenciál budoucího rozvoje skýtá také průměrný věk obyvatel, který je nyní 20 let. V roce 2022 vzrostlo HDP v Keni o 4,9% (zdroj EIU) a to i přes vnější tlaky jakými bylo zvyšování cen pohonných hmot, hnojiv, potravin či sucho v určitých oblastech. Nicméně i tento vzrůst je znatelný pokles oproti roku 2021, kdy byl růst HDP 7,5%.

Doposud ČR (a celá EU) poskytuje Keni preferenční přístup na trh. Preference jsou nereciproční a mají formu nižších cel nebo osvobození od cla. Preference pomáhá Keni, zejména v oblastech zemědělských produktů, jako je čaj, káva. Přesto je obchodní bilance Keni s ČR v prospěch ČR, a to díky exportu českého obranného průmyslu. Mezi naše hlavní exportní produkty do Keni patří zařízení pro automatické zpracování dat, potravinářské stroje a také telekomunikační zařízení. 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět