Komise přijala podrobná pravidla pro podávání zpráv v přechodné fázi mechanismu uhlíkového vyrovnání na hranicích EU (CBAM)

17. srpna 2023 přijala Evropská komise pravidla pro provádění mechanismu CBAM během jeho přechodné fáze, která začíná 1. října 2023 a potrvá do konce roku 2025.

 

Prováděcí nařízení podrobně stanoví přechodné povinnosti dovozců zboží CBAM do EU v oblasti podávání zpráv a přechodnou metodiku výpočtu vložených emisí uvolněných během výrobního procesu zboží CBAM. 

Svaz ve svém stanovisku publikovaném skrze BusinessEurope vyjádřil své obavy: "Vnímáme, že podniky se potýkají s obtížemi a nejistotou ohledně zavedení CBAM, a to několik měsíců před zahájením jeho používání. Během přechodného období, které začíná již v říjnu tohoto roku a má být fází "učení bez finančních dopadů", budou muset podniky ve velmi krátké době splnit povinnosti velmi složité povahy. Především nedostatek dostupných pokynů a technických dokumentů tyto obtíže ještě zhoršuje."

Komise i z důvodu reakce byznysu publikovala pokyny pro implementaci během přechodného období. Znepokojuje nás však, že Komise v současné době "teprve vyvíjí specializované IT nástroje, které dovozcům pomohou tyto výpočty provádět a vykazovat, a také školicí materiály, webové semináře a výukové programy na podporu podniků po zahájení přechodného mechanismu." 

Dovozci budou vyzváni ke shromažďování údajů za čtvrté čtvrtletí od 1. října 2023, první zprávu budou muset předložit až 31. ledna 2024. Definitivní metodika CBAM má být hotová do roku 2026. Jednotlivé fáze spuštění CBAM jsme popsali zde

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět