Komentář SP ČR k předběžným výsledkům HDP za druhý kvartál

Dle předběžného odhadu ČSÚ poklesl hrubý domácí produkt ČR očištěný o cenové vlivy meziročně o 0,6 %. Negativní vliv měly zejména nižší výdaje na konečnou spotřebu domácností a nižší investice. Ekonomika tak meziročně poklesla podruhé za sebou. Mezičtvrtletně HDP drobně vzrostl, a to o 0,1 %. Česká ekonomika zůstává v podstatě na hraně technické recese. Růstový potenciál snižuje také nepříliš pozitivní vývoj v eurozóně.

 „Na počátku roku se česká ekonomika vyhnula krizovým scénářům dalšího extrémního růstu cen či nedostatku zemního plynu a naopak ceny energie na velkoobchodních trzích poklesly. Již řadu měsíců se také postupně snižují inflační tlaky. Přes tyto dílčí dobré zprávy ale ekonomika stále stagnuje a výsledky HDP za první dvě čtvrtletí příliš pozitivní nejsou. To ostatně potvrzuje např. společné šetření SP ČR a ČNB mezi nefinančními podniky za druhý kvartál či dnešní předběžný odhad HDP. Slabší poptávka na výsledky ekonomiky reálně dopadla. Například vývoj průmyslových zakázek a ekonomická nálada již dříve korigovaly pozitivnější očekávání. Nadějnější může být pozitivní výhled investiční aktivity a do jisté míry i výhled zakázek pro závěr tohoto roku, nicméně aktuální situace je nejistá,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Na současnou situaci má významný vliv také nepříliš pozitivní ekonomický vývoj u našich hlavních obchodních partnerů. Slabší výsledky eurozóny či zhoršující se podnikatelská nálada v Německu zprostředkovaně ovlivňují i nás. Svaz dle své jarní predikce na letošní rok celkově odhadoval stagnaci, resp. mírný růst ve výši 0,1 %, který je ale poznamenaný mnohými nejistotami. Dosavadní odhady HDP pozici pro mírně kladný výsledek ekonomiky zhoršují a jakékoliv případné špatné zprávy v podobě např. výpadku dodávek klíčových vstupů nebo dalšího prudkého výkyvu cen energie mohou ekonomické výsledky dostat i do záporných čísel,“ dodává Bohuslav Čížek. 

kategorie Z hospodářské politiky
zpět