Mise SP ČR doprovodí prezidenta Zemana při návštěvě Portugalska

WhatsApp Image 2016-12-15 at 11.26.39
 
Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) byl pověřen organizací podnikatelské delegace, která doprovází prezidenta republiky Miloše Zemana při jeho návštěvě Portugalska ve dnech 13. - 15. prosince 2016. Patnáctičlennou delegaci firem z oblasti strojírenství, obranného či farmaceutického průmyslu, cestovního ruchu, elektroniky a elektrotechniky vede viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký. SP ČR chce rozšířit spolupráci s portugalským zaměstnavatelským svazem a posílit Česko-portugalské obchodní vztahy.

"Pro Českou republiku je Portugalsko důležitým partnerem v rámci EU a věřím, že právě tato podnikatelská mise s prezidentem republiky přispěje k dalším rozvoji vzájemných obchodních vztahů. České firmy mohou nabídnout řadu skvělých výrobků a služeb, které najdou na portugalském trhu uplatnění. Příležitosti nejsou jen v exportu, ale i ve spolupráci při výrobě, joint ventures i investicích," řekl viceprezident SP ČR Stanislav Kázecký.

"Portugalsko nabízí optimální podmínky pro zahraniční investory a řadí se k zemím s nejvíce liberalizovanou ekonomikou a nejbezpečnějším investičním prostředím. Doufám proto, že se podaří chytit nové příležitosti například v železniční dopravě, zdravotnictví, farmaceutickém průmyslu, turismu nebo energetice," uvedl k podnikatelské misi prezident republiky Miloš Zeman.

Do Portugalska míří řada členských firem SP ČR, například společnost EMP s.r.o., výrobce elektromotorů a elektročerpadel. Na místě se k misi připojí společnost MZ Liberec, a. s., významný výrobce dodavatel systémů pro distribuci technických a medicinálních plynů ve zdravotnictví. Svého zástupce v podnikatelské delegaci má i firma ČeMeBo s. r. o. působící v oblasti vývoje a výroby plošných spojů.

Hlavním bodem podnikatelské mise je fórum a následná B2B jednání v sídle Portuguese Industrial Association (AIP), se kterou má SP ČR od roku 1992 podepsané memorandum o spolupráci. Podnikatelského fóra se zúčastní i prezident republiky Miloš Zeman a jeho portugalský protějšek Marcelo Rebelo de Sousa.

Velký potenciál představuje pro české firmy i možnost spolupráce na třetích trzích využitím kontaktů portugalských firem v zemích, kde je portugalština oficiálním jazykem. Pro portugalské protějšky je naopak výhodné využití kontaktů českých firem pro spolupráci např. ve východní Evropě.

Cesty do Portugalska se účastní také náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Tisková zpráva ke stažení zde.

 

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět