Svaz průmyslu zamířil s podnikateli do Angoly a Zambie

Desítka českých firem a organizací se vydala na podnikatelskou misi Svazu průmyslu a dopravy ČR do Angoly a Zambie. Podnikatelé tam doprovází ministra zahraničních věcí Jana Lipavského na jeho oficiální návštěvě. Cílem mise je navázat případnou obchodní spolupráci v oblasti zemědělství, zdravotnictví, těžebního průmyslu nebo energetiky se zaměřením na zelenou energii.

Subsaharská Afrika patří mezi teritoria, kam podnikatelské mise v posledních letech moc často nemířily. Přitom Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě upozorňuje, že právě tato oblast může českým exportérům přinést velké příležitosti. Svědčí o tom i zájem účastníků podnikatelské mise, kteří pochází z nejrůznějších odvětví průmyslu - například zemědělství, dopravy, strojírenství, zdravotnictví nebo potravinářství.

„Chceme poznat v tuto chvíli pro nás celkem neznámá teritoria, seznámit se s místními zvyklostmi, mentalitou, způsobem jednání a požadavky trhu. Za důležité považuji získat informace o legislativních standardech pro dodávky do navštívených zemí, a to včetně souvisejících požadavků. S ohledem na zaměření podnikatelské mise očekávám informace o připravovaných projektech a možnosti jednání s vybranými místními společnostmi působícími v oborech našeho zájmu. Předpokládám, že v navštívených zemích budou probíhat investice do oprav a rozvoje infrastruktury, energetiky a průmyslu všech odvětví. Na základě toho chceme stanovit možnou strategii pro uplatnění našich výrobků při realizacích projektů v obou navštívených zemích s případným přesahem i do zemí sousedních,“ říká Bohumil Vejvoda, předseda představenstva ZPA Pečky, a.s.

V Luandě, hlavním městě Angoly, exportéři v úterý absolvují podnikatelské fórum, které Svaz průmyslu připravil ve spolupráci s AIPEX, Agenturou pro soukromé investice a podporu vývozu Angoly. V rámci fóra budou mít podnikatelé možnost jednat přímo se zástupci místních firem. Ještě tentýž den se pak účastníci mise přesunou do Lusaky, hlavního města Zambie. Tam se můžou těšit rovněž na byznys fórum za přítomnosti místních partnerů. Ve čtvrtek se delegace přemístí ještě do Livingstonu nedaleko světoznámých Viktoriiných vodopádů, kde účastníky čeká mimo jiné návštěva a ukázka místních rozvojových projektů, do kterých by se mohly zapojit i české firmy. Právě Zambie totiž patří mezi šest prioritních zemí české zahraniční rozvojové spolupráce.

„Afrika je pro Česko významný kontinent, a to jak z hlediska politického, tak ekonomického. Ve většině afrických zemí jsme vnímáni jako zajímavý partner, který nabízí inovativní technologie a moderní přístupy například ve zdravotnictví, ve strojírenství nebo v logistice. Máme výborné vztahy ještě z dob Československa. Právě na tom můžeme stavět a naše postavení je skvělou příležitostí pro české firmy. Tyto cesty vnímám jako správnou formu ekonomické diplomacie pro 21. století,“ uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V ANGOLE A ZAMBII

Angola má strategickou polohu na jihozápadním africkém pobřeží a je šestou největší ekonomikou subsaharské Afriky. Mezi obory, které mohou být pro české firmy zajímavé, patří energetika, strojírenství, doprava a infrastruktura, zemědělský a potravinářský průmysl, zdravotnický a farmaceutický průmysl nebo obranný průmysl.

Zambie patří naopak mezi nejméně rozvinuté státy, má ale velký potenciál díky svému přírodnímu a nerostnému bohatství. Úroveň vzájemné obchodní výměny s Českou republikou je nízká, Česko si nicméně dlouhodobě udržuje aktivní saldo. Z České republiky se do Zambie dlouhodobě vyváží hlavně elektrosoučástky, čipy, části strojů nebo přípravky pro výživu zvířat. Tuzemské firmy můžou v Zambii najít obchodní příležitosti zejména v zemědělství a potravinářství, energetice, těžebním průmyslu, stavebnictví, vodohospodářství a ekologii.

Více o cestě ministra Lipavského do Angoly a Zambie najdete v tiskové zprávě MZV.

SVAZ PRŮMYSLU POŘÁDÁ PODNIKATELSKÉ MISE JIŽ 30 LET

V roce 2023 si Svaz průmyslu a dopravy ČR připomíná 30. výročí od zahájení podnikatelských cest v doprovodu vysokých představitelů státu. Za tu dobu Svaz uspořádal celkem 216 podnikatelských misí do 107 zemí světa, během kterých pomohl více než 5 000 českých firem a podnikatelů.

V letošním roce chystá Svaz průmyslu podnikatelské mise například ještě do Kazachstánu a Uzbekistánu, Saúdské Arábie nebo Kataru.