Podnikatelé hledají v Indii nové obchodní příležitosti

Více než desítka českých firem a organizací pod vedením Svazu průmyslu a dopravy ČR se v neděli 3. 12. chystá na podnikatelskou misi do Indie. Do Dillí, Mumbaje a Pune exportéři doprovodí ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu na jeho oficiální pracovní cestě. Cílem podnikatelské delegace, kterou vede viceprezident SP ČR Radek Špicar, je rozvinout stávající a navázat nové obchodní kontakty v obranném průmyslu, autoprůmyslu, energetice, ICT, civilním letectví, strojírenství nebo environmentálních technologiích.

Indie má 5. největší ekonomiku na světě a také řadu předpokladů pro další růst. Po hospodářském propadu v covidovém roce 2020 zažila indická ekonomika v následujících dvou letech obrovský vzestup na úrovni 7 až 8 % HDP. Podobný trend pokračuje i v letošním roce, kdy se za druhý kvartál indické HDP navzdory silné inflaci zvýšilo téměř o 8 %.

„Indický trh je sice náročný, ale představuje obrovské příležitosti pro naše podnikatele. Letectví, obranný průmysl, energetika, informační technologie a obnovitelné zdroje energie, to jsou všechno oblasti, kde se české firmy můžou uplatnit. O originální, inovativní a vyspělé technologie či systémy mají Indové zájem. Historicky mají navíc české, potažmo československé společnosti v Indii dobré jméno a zvuk,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar, který delegaci podnikatelů vede.

Jak takový příklad úspěšné české firmy na indickém trhu vypadá, se účastníci podnikatelské mise sami přesvědčí. Na závěr cesty v Pune by totiž měli navštívit tamní závod společnosti Škoda Auto. Ještě předtím se v Dillí a Mumbaji můžou těšit na byznys fóra, kde budou mít možnost díky B2B schůzkám osobně jednat se zástupci zdejších firem a organizací.

„Indie je nejlidnatější zemí světa, která se rychle posouvá vpřed zejména v oblasti informačních technologií a high-tech odvětví. Jde o důležitého partnera pro naše exportéry s velkým potenciálem růstu, jen za poslední dva roky dosáhl náš export rekordní úrovně 25 miliard korun. Abychom naše podniky ještě více podpořili, setkám se na podnikatelské misi v Indii se svými protějšky z řad hospodářských ministrů i se zástupci místních samospráv a podnikatelů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že cílem je posílit spolupráci mezi oběma zeměmi zejména v oblasti autoprůmyslu, železniční dopravě, obranném a leteckém sektoru či v energetickém strojírenství.

PRORAZIT CHCE V INDII SLAVNÝ PETROF I STARTUP VYRÁBĚJÍCÍ SPECIÁLNÍ PŘÍSTROJE

Pětidenní podnikatelské cesty doprovázející ministra Síkelu se zúčastní například firmy z oblasti strojírenství, informačních technologií, obranného průmyslu nebo petrochemie. Na indickém trhu by ale díky podnikatelské misi ráda uspěla i královéhradecká firma PETROF, která vyrábí a prodává piana do celého světa již téměř 160 let. „Indie je velký trh, ale tamní kultura úplně nepreferuje hru na piano. Přesto se zde snažíme. V minulosti jsme sem prodávali harmonia, ale v poslední době nemůžeme najít správného partnera na prodej pian. Pověřili jsme agenturu CzechTrade, aby nám provedla průzkum trhu a ta nám našla potenciálního velkého partnera a zařizuje nám s ním schůzku. Stejně tak jsme poprosili o pomoc ekonomickou diplomacii při našem velvyslanectví o schůzky s institucemi, popřípadě indickým ministerstvem kultury a školství. Věříme, že díky účasti v podnikatelské misi začneme do Indie více prodávat,“ říká Zuzana Ceralová Petrofová, prezidentka společnosti PETROF.

Využít cesty k rozvinutí stávajících obchodních kontaktů chce vedle dalších firem i úspěšný brněnský startup AtomTrace. Ten je předním výrobcem řešení pro materiálovou analýzu s využitím technologie LIBS (spektroskopie laserem buzeného plazmatu). Jeho produkty pomáhají urychlit výzkum a vývoj nových materiálů, zlepšit kontrolu kvality a zefektivnit výrobní procesy. „V roce 2023 jsme v Indii objevili nového distribučního partnera a úspěšně restartovali naše obchodní aktivity. Účast na obchodní misi s ministrem průmyslu nám slibuje posílení pozice v rozběhnutých projektech a nové obchodní příležitosti prostřednictvím navázání vztahů s významnými vědeckými a výzkumnými institucemi. Zároveň plánujeme hledat synergie a přesahy v průmyslových oblastech s českými firmami již osvědčenými na indickém trhu,“ uzavírá Michal Bohátka, CSO společnosti AtomTrace.

SVAZ PRŮMYSLU PODPORUJE ČESKÉ EXPORTÉRY JIŽ 30 LET

V roce 2023 si Svaz průmyslu a dopravy ČR připomíná 30. výročí od zahájení podnikatelských cest v doprovodu vysokých představitelů státu. Za tu dobu Svaz uspořádal celkem 222 podnikatelských misí do více než stovky zemí světa, během kterých pomohl více než 5 000 českých firem a podnikatelů. Do Indie v letošním roce již jedna podnikatelská mise zamířila, a to v únoru v rámci pracovní cesty ministra zahraničních věcí Jana Lipavského. Další cesty na podporu českého exportu chystá Svaz průmyslu a dopravy ČR na začátek příštího roku, kdy plánuje s podnikateli vyrazit například do Chile a Uruguaye.