Dotace na vzdělávání zaměstnanců se spouštějí od 1. července

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyhlásilo v rámci Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) výzvu č. 043 „Podnikové vzdělávání zaměstnanců“. Výzva startuje od 1. července letošního roku a firmy i OSVČ se mohou ucházet o příspěvek od 500 tisíc až do 10 milionů korun na úhradu nákladů na vzdělávání svých zaměstnanců. Zvýhodněni budou menší zaměstnavatelé a ti, kteří sídlí v hospodářsky problémových regionech.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) kvituje tento počin, neboť za možnost čerpání dotací na firemní vzdělávání bojoval již od samotného startu současného programovacího období. „Dle našeho názoru obsahuje sice finální podoba dotační výzvy určitá zbytečná omezení i jisté nedomyšlenosti, přesto jsme rádi, že se nám ji konečně s ostatními sociálními partnery podařilo na MPSV prosadit,“ řekl tomu prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

Příspěvek je možné získat na jazykové vzdělávání, obecné a specializované IT kurzy, tzv. měkké a manažerské dovednosti, účetní, ekonomické a právní kurzy a také na technické a jiné odborné vzdělávání. Podporováno bude i vzdělávání prostřednictvím interních lektorů. Bodové zvýhodnění získá žadatel, jehož firma sídlí v některém z 57 měst, které vláda definovala ve svém usnesení č. 344/2013 jako hospodářsky problémové regiony. Podpořeny budou všechny úspěšné žádosti až do vyčerpání alokace 1,5 mld. Kč. Podnikové vzdělávání by mělo mít koncepční charakter. Například kurzy tzv. měkkých dovedností mají významný přínos pro lidi, kteří pracují ve vedení společností, administrativě či ve službách. Pro technické profese jsou důležitější zase odborné kurzy. Lépe hodnoceny budou také projekty zaměřené na zaměstnance starší 54 let. Jednodušší bude i samotná administrace předloženého projektu a žadatel bude mít navíc možnost ještě před podáním samotné žádosti předem zjistit, jestli má jeho projektový návrh vůbec šanci uspět.

Žádosti o podporu je možné podávat prostřednictvím monitorovacího systému MS2014+ od 1. 7. do 31. 8. 2016. Už nyní lze prostřednictvím tabulky na webu Evropského sociálního fondu vypočítat bodové hodnocení a výši rozpočtu projektové žádosti.

Výzva k předkládání žádostí o podporu (ve formátu PDF). Více informací se dozvíte také na ESF Fóru v „Klubu k výzvě č. 043“, tj. v části Podnikové vzdělávání zaměstnanců.

Tisková zpráva ke stažení.

Gbelec Ondřej
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět