Média a SP ČR 3.12.2013

 .

 

Server businessinfo.cz informoval o plánovaném jednání SP ČR s bankovní radou ČNB:

Zástupci Svazu průmyslu budou jednat s bankéři ČNB
businessinfo.cz | 2.12.2013

Důsledky rozhodnutí bankovní rady České národní banky o oslabení koruny budou hlavním tématem setkání zástupců zaměstnavatelů a podnikatelů s bankovní radou ČNB, které se uskuteční ve středu odpoledne v pražském ústředí centrální banky. V čele byznysové delegace budou zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR. Právě tento nejsilnější zaměstnavatelský svaz v zemi zaujal po intervencích stanovisko, že nejde o jednoznačně pozitivní krok pro českou ekonomiku.

„Rozhodnutí přináší vedle výhod pro některé exportéry řadu rizik a nejistot, včetně skutečnosti zdražení importovaných vstupů,  které zásadně oslabují příznivý efekt,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR se ke kroku ČNB vyjadřují kriticky i někteří exportéři. Řada z nich je zajištěna na podstatně silnější hodnotě koruny vůči euru. Z titulu změny kurzu jsou někteří vystaveni tlaku obchodních partnerů při vyjednávání o nových cenách. Výsledný efekt bude navíc eliminován importní náročností. Zřejmý bude dopad do nákladů firem prostřednictvím zdražení importovaných vstupů. Jde jak o pohonné hmoty, suroviny a materiály, tak o subdodávky a investice, které lze zajistit pouze dovozem.

S členy bankovní rady se ve středu sejdou i představitelé Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Svazu obchodu a cestovního ruchu a některých dalších svazů a asociací. Splňuje se tak požadavek Svazu průmyslu a dopravy ČR, podle něhož by bankovní rada ČNB měla při svém rozhodování více brát v potaz konzultace s představiteli podnikatelské sféry a dále využít jejich praktické zkušenosti.

 

 

 

Jiří Janda
/
kategorie Psali o nás - Monitoring tisku
zpět