Průmysl a podnikání v EU listopad 2012


Průmyslovou politiku musí EU dostatečně financovat, požadují odbory

K nové evropské politice v oblasti průmyslu mají řadu připomínek evropští průmyslníci i zástupci odborových organizací. Strategie podle nich musí především vést ke konkrétním krokům. Ty musí získat dostatečnou finanční podporu. Neshoduje se to ovšem příliš s evropskou politikou úsporných opatření, upozorňují odboráři.

 

Vnitřní trh zvýšil konkurenci, firmy ale chtějí méně regulace

I přes četné přetrvávající bariéry, například v oblasti služeb či podnikání, vnitřní trh EU, který zahrnuje čtyři základní svobody: volný pohyb osob, zboží, kapitálu a služeb, významnou měrou přispívá k lepší konkurenceschopnosti evropské sedmadvacítky. Podle zástupců českého byznysu by to ale chtělo méně regulace, která se mnohdy míjí účinkem.

 

Evropští i čeští maloobchodníci chtějí bránit plýtvání potravinami a vzniku odpadů

Evropská komise by ráda dosáhla snížení množství odpadu tvořeného potravinami do roku 2020 na polovinu. Společnosti sdružené v evropském maloobchodním fóru se i proto rozhodly zapracovat na boji proti plýtvání potravinami. Existuje pro to prý řada postupů, od zlepšení dodavatelského řetězce po nakládání s prošlými trvanlivými potravinami.

 

Daň z finančních transakcí bude, zavede ji jedenáct zemí

Německo a Francie získaly podporu dalších devíti zemí, které se společně rozhodly zavést daň z finančních transakcí. Proti té se nadále staví například Velká Británie. Již v květnu podporu dani vyjádřil Evropský parlament. Odpůrci ovšem tvrdí, že může dojít k oslabení evropského finančního sektoru. Česká republika zesílené spolupráci bránit nechce, sama však daň nezavede.

 

Firmy: ICT potřebují nadresortní přístup a konkrétní kroky

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje novou strategii „Digitální Česko verze 2.0“. Jejím hlavním cílem má být posílení digitální ekonomiky, ve které Česká republika ve světovém i evropském srovnání zaostává. Firmy z oblasti ICT strategii vítají, upozorňují však, že bude potřeba přijmout konkrétní opatření, která pak musí být skutečně realizována.

 

Zaměstnávání zdravotně postižených: Najde ČR inspiraci v Evropě?

I přesto, že by nově přijaté změny v oblasti zaměstnávání zdravotně postižených měly podle jejich tvůrců usnadnit vstup těchto občanů na trh práce v ČR, není to pravidlem. Jak jsou na tom jiné členské země EU? Může se jejich legislativou Česko inspirovat?

 

Unie představuje nový recept na vylepšení vnitřního trhu

Evropská komise představila nový dokument s názvem Akt pro jednotný trh II. Obsahuje dvanáct prioritních aktivit, které mají přispět k prohlubování vnitřního trhu. To by mělo podle Unie pomoci členským státům ze současné hospodářské krize. Komise se soustředí například na podporu integrovaných sítí, přeshraniční politiku či digitální hospodářství.

 

Podniky: Podmínky pro práci cizinců mají být předvídatelné

Zpřísněné podmínky pro práci cizinců ze třetích zemí v ČR, které začaly platit v průběhu letošního roku, mají podle rezortu práce a sociálních věcí důležitý cíl: podpořit zaměstnanost domácích pracovníků. Řada podnikatelů, zaměstnavatelů či neziskových organizací ale smysl tohoto opatření kritizuje. Panuje v tom zmatek, tvrdí.

 

K zaměstnávání zdravotně postižených chybí firmám motivace, tvrdí odborníci

Česká legislativa upravující zaměstnávání osob se zdravotním postižením má stále určité rezervy. K zaměstnání osob s handicapem firmám chybí dostatečná motivace a přetrvávající překážkou je i smýšlení veřejnosti. Přesvědčení o tom sdílí řada českých odborníků a neziskových organizaci.

 

Komise chystá novou průmyslovou strategii, průmyslníci jsou skeptičtí

Evropská unie by si měla v oblasti průmyslové politiky stanovit jasné cíle a více koordinovat spolupráci orgánů, které mají s touto sférou co do činění, říkají zástupci evropského průmyslu. Evropská komise sice příští měsíc představí novou průmyslovou strategii, podle kritiků však dokument nepřináší téměř nic nového.

 

Firmám vadí časté změny daňových zákonů

Více jak polovina oslovených firem se domnívá, že časté změny daňové legislativy mají negativní vliv na jejich podnikání. Průzkum, který prováděla společnost Deloitte, probíhal kromě Česka i v dalších evropských zemích.

 

Novinky z oblasti průmyslu a podnikání v EU za říjen Vám přinesl zpravodajský server EurActiv.cz (www.euractiv.cz) ve spolupráci s CEBRE – Českou podnikatelskou reprezentací při EU (www.cebre.cz).

 

kategorie CEBRE a SPČR
zpět