Průmysl a podnikání v EU červenec 2013

 

Jsou společensky zodpovědné firmy úspěšnější?

Jde společenská zodpovědnost firem ruku v ruce s jejich ekonomickým úspěchem? Podle Tobyho Webba, zakladatele a šéfredaktora Ethical Corporation Magazíne, který se věnuje etice v byznyse, tomu tak zatím není. Pokud ale začnou firmy, které se chovají zodpovědně, o svých aktivitách více mluvit, úspěšnější budou, myslí si Webb.

Nečas podpoří boj EU s vysokou nezaměstnaností mladých

Český premiér Petr Nečas podpoří na červnovém summitu EU praktické kroky ke snížení nezaměstnanosti mladých lidí, která je v současnoti považována za jeden z největších problémů EU. Premiér to uvedl na včerejším setkání se šéfkou evropských odborů Bernadette Ségolovou. Návrhy odborů na zavedení jednotné evropské daně ale Nečas striktně odmítá, prezident Miloš Zeman s nimi naopak souhlasí.

Najdou absolventi technických škol lepší uplatnění než ekonomové a právníci?

Jsou vysoké technické školy dostatečně atraktivní na to, aby nalákaly nejlepší studenty, nebo mají mezi středoškoláky špatný obrázek? Vydělají si víc absolventi technických škol nebo právníci a ekonomové? A kdo má po škole větší šanci nalézt práci? EurActiv přináší několik pohledů na téma vysokého technického školství.

Polsko vystřídalo ČR v čele žebříčku investorské atraktivity

Česká republika opustila po sedmi letech první příčku regionálního žebříčku, který mezi především německými podnikateli měří atraktivitu země pro investice, a žezlo předalo Polsku. Vyplynulo to ze společného průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) a dalších 15 německých zahraničních hospodářských komor ve střední a východní Evropě, jehož závěry by zveřejněny v polovině tohoto týdne.

Jak má ČR podle Komise mířit k vyšší konkurenceschopnosti?

Minulý týden představila Evropská komise letošní doporučení pro Českou republiku i ostatní členské státy k jejich hospodářské a fiskální politice. Co konkrétně Česku doporučuje? EurActiv přináší podrobnější pohled na všechna doporučení a také názor českých ministerstev i odborníků.

EU se dohodla na podobě evropské dopravy do roku 2020

Členské státy se spolu s Evropskou komisí a Evropským parlamentem dohodli na podobě transevropských dopravních sítí až do roku 2020. Seznam prioritních staveb, které budou podpořeny z evropských fondů, obsahuje i projekty důležité pro Českou republiku. Zahrnuje totiž třeba dálnici D11, rychlostní silnici R35 nebo dopravní uzel Brno.

České podniky očekávají, že globální ekonomika poroste

Šéfové velkých mezinárodních společností stále více věří v pozitivní vývoj globální ekonomiky. Důvěra ve zlepšení ekonomické situace se navíc zvyšuje i ve vedení českých firem. Ukázal to nový Barometr investiční důvěry společnosti Ernst & Young. K vývoji domácí ekonomiky už tak optimističtí nejsou, i tak ale některé české firmy plánují vytvářet nová pracovní místa.

Budou velcí odběratelé v ČR platit za elektřinu méně?

Zastavit podporu pro nové obnovitelné zdroje a ulevit největším spotřebitelům od vysokých cen elektřiny – energeticky náročné obory žádají po vládě, aby řešila problém drahé elektrické energie, jejíž cenu podle nich zvedá hlavně příspěvek na obnovitelné zdroje. Inspiraci prý může hledat v Německu. Tamní model ale aktuálně čelí kritice ze strany Evropské komise.

Školy nedokáží reagovat na nové trendy, varují odborníci

Odborníci na vzdělávání se shodují na tom, že vysoké školy dokáží jen těžko reagovat na nové trendy, a studenti tak mají často problém nalézt mezi obrovským množstvím informací ty kvalitní. Dodávají, že způsob vzdělávání je zastaralý a nelze očekávat, že by se v příštích dvaceti letech příliš změnil. To může mít mimo jiné značný vliv i na konkurenceschopnost České republiky.

Kontrola NKÚ: MPSV i Úřad práce chtějí do budoucna chybovost v projektech snížit

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), tedy řídící orgán OP Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ), a Úřad práce ČR, u nichž Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) odhalil pochybení v několika konkrétních projektech, chtějí provést analýzy a do budoucna podobné chyby co nejvíce eliminovat.

Lídři dnes na summitu EU řeší i boj s daňovými úniky

Nejvyšší představitelé států EU dnes na summitu v Bruselu jednají o energetice a také o tom, jak bojovat proti daňovým podvodům. Hlavním tématem těchto diskuzí má být otázka daňových rájů. Včera lídry EU k řešení daňových úniků vyzvali i europoslanci na plenárním zasedání. Jsou podle nich potřeba konkrétní opatření, slova prý už nestačí.

Komise posvětila další velké dopravní projekty

Evropská komise dala zelenou dvěma českým velkým projektům v Operačním programu Doprava. Minulý týden rozhodla o vydání finančních prostředků na projekty optimalizace železniční trati v Plzeňském kraji a na výstavbu rychlostní silnice v Jižních Čechách. Schválení velkých projektů je důležité pro dočerpání celkové alokace, která je žadatelům k dispozici na zkvalitnění dopravní infrastruktury a vzájemné propojení železniční, silniční a říční dopravy.

Chorvaté budou mít přístup na český trh práce, jejich členství v EU už navíc nic nebrání

Německý parlament na konci minulého týdne schválil přistoupení Chorvatska k EU. Vstupu středomořského státu tak už nic nebrání a od 1. července bude EU čítat 28 členů. Česká vláda se v této souvislosti nechystá omezit přístup chorvatských pracovníků na český trh práce.

EU chce bojovat proti daňovým únikům, přichází kvůli nim o bilion eur ročně

EU se již několik let snaží bojovat s daňovými úniky a podvody. Přesto na nich stále tratí zhruba bilion eur ročně. Někteří představitelé EU proto volají po zpřísnění opatření. Příští týden o tom budou jednat zástupci vlád členských států. Ne všechny země ale navrhovaná opatření podporují.

kategorie CEBRE a SPČR
zpět